Mircea Eliade: O viață dedicată cunoașterii și spiritualității - 2 ore în urmă
Giulești și Ocna Șugatag își clarifică limitele administrative - 4 ore în urmă
Ziua celor 40 de Mucenici; Obiceiuri și credințe populare în Maramureș - 5 ore în urmă
Ziua Internațională a Femeii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie - 5 ore în urmă
Peste 700 de case din Borșa, reabilitate termic pe bani europeni - 6 ore în urmă
Flori din partea Asociației Filantropia Maramureșeană pentru doamnele internate la Spitalul Județean și Spitalul de boli infecțioase din Baia Mare - 6 ore în urmă
Escrocul cu o mie de fețe în Maramureș - 6 ore în urmă
Tinerii A.T.O.C.E.M. au oferit flori bunicuțelor din căminele pentru vârstnici, dar și tinerelor mame din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 7 ore în urmă
Rasoforie la Mănăstire Rohia - 7 ore în urmă
Primăria Ieud se reinventează: reconstruire, educație și dezvoltare locală - 7 ore în urmă
E vremea socatei, băutura copilăriei
Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă pe pământ de peste patru milenii. Arbustul are dimensiuni medii cu o tulpină răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor.
La sate, tradiţia nu s-a pierdut nici astăzi. Dis-de-dimineaţă, copiii merg alături de părinţi, pe câmp, să culeagă florile de soc. Apoi, cu toţii se strâng în curte unde prepară sucul miraculos.
Fiecare familie are ceea ce numește cea mai bună rețetă de socată, transmisă din generație în generație. Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc să nu fie la fel de aromate, însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.
Rețetă de socată fără drojdie:
- 12 flori mari de soc (mari, adică mai mari decât palma)
- 400 de grame de zahăr
- 2 lămâi mari sau 3 mijlocii, netratate (să fie dintre cele care conțin suc cât de mult, nu cu coaja foarte groasă)
- 4,2 litri de apă plată
Lăcrimiora ZOTA