Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 6 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 6 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 7 ore în urmă
Programul Teatrului Municipal Baia Mare în perioda 22-26 ianuarie - 11 ore în urmă
Artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie a lansat la Madrid expoziția „Comorile României din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” - 11 ore în urmă
Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - 14 ore în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - 15 ore în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 16 ore în urmă
De Mica Unire: Atelierul „Domnul Cuza și Sultanul. Cum citim sursele istorice?”, la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 16 ore în urmă
Prof. Marius Voinaghi: Despre teste standardizate - 19 ore în urmă
E vremea socatei, băutura copilăriei
Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă pe pământ de peste patru milenii. Arbustul are dimensiuni medii cu o tulpină răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor.
La sate, tradiţia nu s-a pierdut nici astăzi. Dis-de-dimineaţă, copiii merg alături de părinţi, pe câmp, să culeagă florile de soc. Apoi, cu toţii se strâng în curte unde prepară sucul miraculos.
Fiecare familie are ceea ce numește cea mai bună rețetă de socată, transmisă din generație în generație. Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc să nu fie la fel de aromate, însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.
Rețetă de socată fără drojdie:
- 12 flori mari de soc (mari, adică mai mari decât palma)
- 400 de grame de zahăr
- 2 lămâi mari sau 3 mijlocii, netratate (să fie dintre cele care conțin suc cât de mult, nu cu coaja foarte groasă)
- 4,2 litri de apă plată
Lăcrimiora ZOTA