Share
E vremea socatei, băutura copilăriei

E vremea socatei, băutura copilăriei

Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă  pe pământ de peste patru milenii. Arbustul are dimensiuni medii cu o tulpină răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor.

La sate, tradiţia nu s-a pierdut nici astăzi. Dis-de-dimineaţă, copiii merg alături de părinţi, pe câmp, să culeagă florile de soc. Apoi, cu toţii se strâng în curte unde prepară sucul miraculos.

Fiecare familie are ceea ce numește cea mai bună rețetă de socată, transmisă din generație în generație. Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc să nu fie la fel de aromate, însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.

Rețetă de socată fără drojdie:

  • 12 flori mari de soc (mari, adică mai mari decât palma)
  • 400 de grame de zahăr
  • 2 lămâi mari sau 3 mijlocii, netratate (să fie dintre cele care conțin suc cât de mult, nu cu coaja foarte groasă)
  • 4,2 litri de apă plată

Lăcrimiora ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu