O casă din Baia Mare a fost cuprinsă de foc - 5 ore în urmă
Patinaj artistic – românca Julia Sauter la Campionatul European - 5 ore în urmă
Crin Antonescu validat de PNL drept candidat al Coaliției - 5 ore în urmă
Palmares impresionant obținut de elevii Liceului „Petru Rareș” Târgu Lăpuș la Concursul Internațional de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” - 6 ore în urmă
Cele mai vechi urme de locuire din Eurasia, pe teritoriul României - 9 ore în urmă
Cine sunt elevii maramureșeni clasați pe podium la Concursul Interjudețean de Matematică ,,Argument” - 9 ore în urmă
În duminici și sărbători, numeroși credincioși urcă dealul la Mănăstirea Petrova - 10 ore în urmă
Doi elevi de la Colegiul de Artă din Baia Mare, premii deosebite la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu” - 11 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad - 11 ore în urmă
Șezătoarea din Suciu de Sus a creat o punte între generații - 11 ore în urmă
Ecotichetul pentru mașini electrice ar putea crește din nou
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat la Digi24 că autoritățile analizează posibilitatea creșterii ecotichetului pentru autoturismele electrice în cadrul programului Rabla, însă cuantumul final rămâne incert. Oficialul a menționat că sumele vehiculate ar putea ajunge la 6.000 sau 7.000 de euro, decizia urmând să fie luată împreună cu premierul și ministrul Finanțelor.
„Industria a fost dată peste cap în 2024”
Fechet a reamintit că reducerea ecotichetului la începutul anului 2024, de la 10.000 la 5.000 de euro, a generat nemulțumiri în industrie:
„Această schimbare a afectat profund vânzările și a perturbat atât dealerii, cât și cumpărătorii. Acum, lucrăm la o soluție care să readucă încrederea pe piață.”
Ministrul a subliniat că programul Rabla va continua cu aceeași ambiție, autoritățile dorind să depășească valoarea de 1,3 miliarde de lei alocată în 2024.
Fabricația locală, prioritară în planul de sprijin
Un element important în viziunea lui Fechet este susținerea mașinilor electrice fabricate în România:
„Pentru prima dată, avem autoturisme electrice produse local. În fața ministerului sunt deja trei modele construite în România, iar încurajarea cumpărării acestora ar trebui să fie o prioritate. Autoturismele produse aici merită un sprijin mai mare decât cele importate de la mii de kilometri distanță.”
Ce urmează?
Dezbaterile sunt în plină desfășurare, iar majorarea ecotichetului ar putea readuce programul Rabla în topul inițiativelor de succes din Europa în sprijinul mașinilor electrice. Totuși, această măsură depinde de acordul politic al Guvernului.
În prezent, valoarea ecotichetului este de 25.500 de lei, după ce a fost redusă în 2024, o schimbare drastică față de nivelul anterior, de 51.000 de lei pentru casarea unui autovehicul uzat. Dacă noile propuneri vor fi aprobate, achiziționarea de mașini electrice ar putea deveni din nou atractivă pentru români, mai ales în contextul dezvoltării industriei auto locale.