Programul ierarhilor în această duminică - 1 oră în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 2 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 2 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 4 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 5 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 6 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 7 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 18 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 18 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Ediția 13 anul 2022: În județul Maramureș e bine în prezent la recensământul populației! Cam 27% din totalul estimat a ales autorecenzarea! Iată clar situația!
Ediția 13 anul 2022: În județul Maramureș e bine în prezent la recensământul populației! Cam 27% din totalul estimat a ales autorecenzarea! Iată clar situația!
Știm cu toții că în 14 martie a început în țara noastră recensământul populației și locuințelor, ediția a 13-a, anul 2022, prima care este în totalitate informatizată, așa cum arată autoritățile.
Recensământul Populației şi Locuințelor se realizează o dată la zece ani, fiind o cercetare amplă, de interes național care prezintă o importanță extrem de mare. Toate instituțiile locale, județene sau centrale vor utiliza aceste date pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială sau pentru a elabora strategii de dezvoltare. Momentul de referință al Recensământului Populației şi Locuințelor 2021 este ora 00:00, din data de 1 decembrie 2021.
Metodele de colectare a datelor sunt:
✔Autorecenzarea (14 martie 2022 – 15 mai 2022) – populația va avea posibilitatea de a completa chestionarul individual, online, accesând un link dedicat recensământului.
✔Autorecenzarea asistată (14 martie 2022 – 15 mai 2022) – se realizează cu sprijinul unui recenzor, în spațiile special amenajate din cadrul primăriilor din fiecare unitate administrativ – teritorială.
✔Interviul față în față (16 mai 2022 – 17 iulie 2022) – colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față (cu ajutorul tabletelor).
În Maramureș pentru faza de autorecenzare avem 173 recenzori în tot județul. Validarea chestionarului poate dura până la 7 zile în cazul autorecenzării. Ziua liberă se acordă indiferent de metoda aleasă: autorecenzare acasă sau cu ajutorul recenzorilor pentru autorecenzare asistată, mai arată autoritățile maramureșene.
Am dorit să vedem care este situația în prezent, acum că mai sunt două săptămâni până când se încheie prima fază a procesului, adică autorecenzarea. Iar cifrele arată că stăm foarte bine. Cel puțin până acum.
Dar întâi să clarificăm situația cu locul nașterii. Așadar contextul este următorul: Institutul Național de Statistică a comunicat că la „Locul nașterii” se va lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. „Intenția este de a se urmări exact câte persoane s-au născut într-o localitate anume. Să luăm ca exemplu comuna Mireșu Mare! Majoritatea se naște la maternitate în Baia Mare, în mod evident dacă se va trece Baia Mare ca loc al nașterii nu vom avea cunoștință câți sunt născuți și locuiesc în Mireșu Mare. Este perfect îndreptățită menționarea localității unde se afla la acel moment domiciliul mamei persoanei respective. Cei care au completat deja ca loc al nașterii localitatea unde se află maternitatea mai au posibilitatea de a recompleta formularul dacă doresc, dar acest lucru nu este obligatoriu, fiind o declarație pe proprie răspundere. Dar ideea este că trebuie refăcut tot formularul. Dacă se completează mai puține întrebări, rămâne valabil formularul completat anterior. Dacă se răspunde la același număr de întrebări la a doua completare atunci se va lua în considerare cel de-al doilea. Trebuie să arătăm că ziua liberă este valabilă o singură dată. Momentan stăm bine cu autorecenzarea. Am avut o scădere drastică de Paști, fapt la care ne-am așteptat, a scăzut de la 3.000 chestionare pe zi la 400 pe zi, dar acum ne-am redresat iarăși și sperăm să atingem targetul de 35% până în 15 mai. Acum suntem la 27% dar sperăm să creștem cu câte 1%/zi. Dar doar 20% din acest 27% s-au autorecenzat singuri, și ceilalți s-au autorecenzat dar au făcut-o fiind asistați. În Maramureș avem momentan și localități campioane unde procentul este deja de 50-60%, dar și unități administrativ-teritoriale în care avem doar cam 7% dar sperăm ca lucrurile să meargă în direcția dorită acum în luna mai”, arată pentru DirectMM.ro Marius Pop, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș.
C.Ț.