Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 10 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 10 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 14 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 15 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 15 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 19 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 19 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Ediția cu nr 13: În județul Maramureș anunț important cu privire la recensământul populației și locuințelor. Iată care sunt câștiguri ale acțiunii!
Ediția cu nr 13: În județul Maramureș anunț important cu privire la recensământul populației și locuințelor. Iată care sunt câștiguri ale acțiunii!
Marți, 5 iulie, prefectul Rudolf Stauder, împreună cu reprezentanții Direcției Județene de Statistică au convocat în ședință online membrii Comisiei Județene pentru Recensământul Populației și Locuințelor din România, ședință la care au participat și reprezentanții comisiilor locale.
Obiectivul videoconferinței a fost de a evalua ritmul recenzării față în față la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale din județul Maramureș și, totodată, de a sublinia implicațiile negative pe care le pot suporta administrațiile locale în cazul în care nu finalizează procesul de recenzare până la data de 17 iulie 2022.
”Ne asigurăm că procesul de recenzare decurge la parametri normali la nivelul județului Maramureș astfel încât la data de 17 iulie să avem finalizat recensământul populației. Este foarte important să ne încadrăm în termenul stabilit, iar pentru acest lucru oferim administrațiilor locale sprijinul necesar și îi încurajăm să se implice cât mai mult în campania de recenzare a populației de anul acesta”, arată acum prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder.
„Noi am făcut această acțiune de impulsionare a cetățenilor din județ prin intermediul autorităților locale. Am mers foarte bine cu acțiunea de autorecenzare, după care totul a început să meargă mai greoi, cu această etapă door-to-door. După acțiunea de autorecenzare, ne aflam la mijlocul clasamentului, peste media națională, dar acum suntem sub aceasta, nu chiar la coada clasamentului, dar către coadă. În Cluj, spre exemplu, situația este și mai și. Era în top 5 după autorecenzare, iar acum sunt sub noi.
Avem localități unde totul merge foarte bine, dar și localități unde se stă foarte prost. Avem 4 UAT-uri unde s-a depășit populația rezidentă estimată, 30 UAT-uri cu procent sub 70%, 14 UAT-uri sub 60% și 2 localități sub 50%.
Noi am estimat că avem o populație totală de aproximativ 518.000 locuitori, din care estimat rezidenți 405.603 locuitori. Până în prezent avem cam 330.000 persoane recenzate. Mai avem doar zece zile să completăm. Aceste formulare se completează pe locuințe, ori dacă locuitorii nu deschid ușa, nu pot fi recenzați. Va fi dificil în această perioadă, întrucât cei care au simț civic s-au autorecenzat, iar ceilalți care din varii motive nu au făcut-o au deschis deja ușa recenzorilor. Avem localități unde situația este îngrijorătoare, spre exemplu, Băița de sub Codru, unde procentul este cel mai mic în județ. Baia Mare are cam 75%, Sighetu Marmației se află sub 70%. Pentru că sunt aceste probleme, am apelat la primari să impulsioneze activitatea în unitățile lor administrativ-teritoriale. Cei care nu deschid recenzorilor chiar riscă sancțiuni, de la 500 la 5.000 lei, suma maximă fiind atunci când cineva împiedică recenzorul accesul în complexul rezidențial, iar în cazul refuzului personal, amenda maximă este de 3.000 lei. Problema va fi în curtea primăriilor, în cazul în care acțiunea de recenzare se închide fără a reuși să convingem cetățenii să se înregistreze. Spun asta întrucât vor avea în scripte o populație mai mică decât cea reală. Acest lucru poate afecta absorbția de fonduri, ar putea scădea numărul consilierilor locali, remunerația aferentă primarilor și angajaților sau chiar fondurile primite de la autoritățile județene și centrale”, arată pentru DirectMM.ro Marius Pop, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș. Recensământul populației și locuințelor este legiferat prin OUG 19/2020 (sancțiunile la art. 54), respectiv hotărârea nr. 9 a Comisiei Centrale pentru Recensământ.
C.Ț.
1 Comentariu în această postare
Pop Ecaterina
Stau pe B dul Traian bloc 8.Nu a sunat nimeni la usa nu a lasat nici un bilet in cutia postala..In acest caz cum procedez Am cautat puncte fixe pentru recensamant dar nu am gasit .Multumesc.