Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 6 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 11 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
El este salvatorul a sute de vieți: Jandarmul maramureșean a primit, anul acesta, o distincție semnată de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
El este salvatorul a sute de vieți: Jandarmul maramureșean care a primit distincție specială anul acesta de la Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române
În 24 noiembrie, la Centrul Millennium din Baia Mare, a avut loc acțiunea „Avem același sânge”, a Digi24. La acțiunea respectivă a participat și jandarmul maramureșean Cosmin Barabaș. Care a donat sânge pentru… a 105-a oară.
Un reprezentant al Patriarhiei
În primăvară, mai precis în 17 martie, la sediul Jandarmeriei Maramureș, a avut loc activitatea de apreciere a jandarmilor maramureșeni pentru mobilizarea acestora de-a lungul anilor, la campaniile de donare de sânge. La activitate au fost prezenți; Crina Chilat, subprefectul județului Maramureș, Bogdan Pop, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Maramureș, Daniela Veber, director al Centrului de Transfuzii Sanguine Maramureș, părintele Ciprian Ioniță, consilier patriarhal în cadrul Patriarhiei Române și părintele Andrei Pop, consilier episcopal în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Părintele Ciprian Ioniță și Daniela Veber, au acordat diplome, jandarmului maramureșean Barabaș Cosmin care a donat sânge de peste 100 de ori.
Povestea, cariera și fapte interesante
Plt. adj. șef Cosmin Barabaș, comandant de grupă în cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, este căsătorit, are doi copii și este absolvent al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Bumbești Jiu, promoția 1996. Și-a desfășurat activitatea în calitate de subofițer pază principal, respectiv subofițer operativ principal în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj, Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș. De-a lungul carierei, subofițerul a participat la activități de reprezentare a unității din care făcea parte, exemplificând în acest sens participarea la activitatea dedicată Zilei Armatei Române, la invitația Asociației Invictus România din anul 2022, ocazie cu care s-a remarcat. Pe plan profesional, subofițerul a obținut calificative de Bun și Foarte Bun, evidențiindu-se în activitatea profesională prin gestionarea mai multor intervenții cu grad ridicat de risc, dar și prin prinderea în flagrant în anul 2022 a unui agresor căutat pentru mai multe fapte. Datorită activității sale, a fost recompensat în mod repetat, fiind un exemplu pentru colegii și subordonații săi. Subofițerul este un exemplu și în viața personală, având mai multe pasiuni, cum ar fi: sportul, lectura și călătoriile. În anul 2019, Cosmin Barabaș a participat la concursul organizat de TVR 2 – Câștigă România, calificându-se în finala concursului. Totodată, subofițerul este donator onorific de 24 ani, din anul 1999, în anul 2023, bifând cea de-a 100-a donare de sânge. Acum, în noiembrie, a ajuns la… 105.
Colegii vor să-i calce pe urme
„Este vorba despre valori universale, valori comune. Colegul meu plt. adj. șef Barabaș Cosmin, a dat dovadă de un altruism deosebit pentru a atinge această bornă de 100 de donări de sânge. Așa cum am spus, noi fiind firi competitive, vom face tot posibilul ca să îl ajungem din urmă. De asemenea, îi invit pe toți concetățenii noștri să îl ia ca pe un model. Noi vom avea în luna aprilie o amplă campanie, la nivelul Jandarmeriei Române, de donare de sânge, și una dintre bucuriile cele mai mari pe care le avem este că în sângele concetățenilor noștri se află, într-o anumită măsură, și sânge de jandarm. Ne dorim ca această problemă, a donării de sânge, să devină o amintire”, arată col. Mihai Haiduc, comandantul Inspectoratului de Jandarmi al Județului Maramureș.
„Jandarmii maramureșeni și-au propus să doneze cât mai mult sânge pentru completarea rezervelor naționale, înțelegând că acest suport este vital tratamentului persoanelor grav bolnave, pentru care fiecare picătură de sânge este egală cu viața”, arată Locotenent colonel, Radu Vasile Nicolae, purtător de cuvânt al IJJ Maramureş.
Și-ar dori să ajungă la 200 donări
Acesta a început în 1999 și de atunci a donat aproximativ 45 de litri de sânge. Plutonierul adjutant șef donează de aproximativ patru ori pe an. Pentru Cosmin, prezența la Centrul de Transfuzii nu reprezintă ceva ieșit din comun. El a depășit pragul de 100 donari de sânge și nu are de gând să se oprească aici, conștient fiind de importanta acestui gest benevol. Cosmin nu reprezintă un exemplu singular de implicare voluntară, la fel ca el sunt mulți alți colegi care se pot mândri cu carnet de donator. „S-a întâmplat în anul 1999, în luna ianuarie, activam în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, sunt clujean la origini, și s-a apelat la mine și la alți colegi, era nevoie de câțiva donatori, întrucât avusese loc un accident de mașină. Atunci a început. Iar de atunci, am tot donat de 3-4 ori în fiecare an, devenind donator onorific, iar acum, după 24 ani, am reușit să adun 100 donări, și nu mă voi opri, atâta vreme cât îmi permite sănătatea. Vreau să încurajez pe toți cunoscuții și colegii mei, să meargă să doneze, întrucât este foarte important pentru cei care au nevoie. S-a ivit și o situație în toți acești ani, în care m-am întâlnit cu o persoană beneficiară de sânge. A fost o doamnă, tot la Cluj. A fost un accident de motocicletă. Mi-a mulțumit frumos pentru gestul meu. A supraviețuit și și-a continuat viața. În total, în toți acești ani, am depășit 45 litri de sânge. Se donează cam 450 ml la fiecare donare, la cele 101 donări, s-a trecut de 45 litri. E o stare de spirit senzațională, pe care o ai doar atunci când donezi. Îți dai seama că poți să ajuți pe cineva care chiar are nevoie. Nimic nu este mai important decât viața și sănătatea. Am colegi care vin alături de mine la campaniile de donare de sânge, și sper să fie cât mai mulți. Ținând cont că acum am 46 ani împliniți, până la 65 ani, dacă voi merge în același ritm, sper că mă voi apropia de 200 donări de sânge”, arată Cosmin Barabaș.
C.Ț.