Spectacol pentru copii: ”Gulliver în țara păpușilor” - 55 minute în urmă
Un an de întâlniri ale elevilor la limonadă cu polițiștii - 2 ore în urmă
Expoziția „Noi și ele”, autor Felix Aftene, va fi vernisată la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 2 ore în urmă
Înfrângere acasă pentru Minaur - 2 ore în urmă
”Retro Parada Primăverii”: Expoziţie şi paradă de vehicule istorice în Baia Mare - 3 ore în urmă
Timp de ani de zile, ororile s-au ascuns sub masca unei grădinițe - 3 ore în urmă
Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, marcată de Spitalul Județean Baia Mare în cadrul Centrului de Terapii Alternative Althera - 4 ore în urmă
America vs. Pinguinii: Trump declară război comercial insulelor Nelocuite! - 4 ore în urmă
Statul plătește mii de euro pentru sere și solarii - 4 ore în urmă
Elena Lupescu, mărturii dintr-o iubire sfârșită brusc - 4 ore în urmă
Episcopia Maramureșului și Sătmarului, scurte îndrumări tipiconale cu privire la Praznicul Nașterii Domnului
În acest an, Praznicul Nașterii Domnului, 25 decembrie, este sărbătorit luni, ceea ce înseamnă faptul că Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, este duminică.
Aceasta produce modificări tipiconale în săvârşirea slujbelor. Spre exemplu, Ceasurile Împărăteşti care de obicei se oficiază în Ajunul Crăciunului, anul acesta se săvârşesc vineri, 22 decembrie, care este şi zi aliturgică (nu se face Sfânta Liturghie).
Duminică, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, iar seara, conform Tipicului, se va oficia Slujba Pavecerniței Mari unită cu Litia.
Anul acesta, în ziua marelui și slăvitului praznic al Nașterii Domnului, 25 decembrie, se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, care, de obicei, se oficiază în ziua Ajunului. Astfel, vor fi rânduite Antifoanele speciale din Minei, „Câți în Hristos v-ați botezat…”, Apostolul, Evanghelia, Axionul și Otpustul Praznicului.
Conform Tipicului, în perioada dintre Praznicul Nașterii Domnului și Ajunul Bobotezei nu este post, nu se fac plecări de genunchi (nu se îngenunchează) și nu se fac Parastase, datorită solemnității și însemnătății acestor două mari praznice ale creștinătății.
După sfârșitul postirii credincioșilor, Masa de Crăciun se va lua după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua de 25 decembrie, desigur, după ce ne-am aflat la sfânta slujbă în Casa lui Dumnezeu – Biserica, unde, conform colindului, „în ziua-aceasta de Crăciun / vom sta cu Dumnezeu la masă!”
Foto: Arhid. Vasile Pop