Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Episcopia Maramureșului și Sătmarului, scurte îndrumări tipiconale cu privire la Praznicul Nașterii Domnului
În acest an, Praznicul Nașterii Domnului, 25 decembrie, este sărbătorit luni, ceea ce înseamnă faptul că Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, este duminică.
Aceasta produce modificări tipiconale în săvârşirea slujbelor. Spre exemplu, Ceasurile Împărăteşti care de obicei se oficiază în Ajunul Crăciunului, anul acesta se săvârşesc vineri, 22 decembrie, care este şi zi aliturgică (nu se face Sfânta Liturghie).
Duminică, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, iar seara, conform Tipicului, se va oficia Slujba Pavecerniței Mari unită cu Litia.
Anul acesta, în ziua marelui și slăvitului praznic al Nașterii Domnului, 25 decembrie, se va oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, care, de obicei, se oficiază în ziua Ajunului. Astfel, vor fi rânduite Antifoanele speciale din Minei, „Câți în Hristos v-ați botezat…”, Apostolul, Evanghelia, Axionul și Otpustul Praznicului.
Conform Tipicului, în perioada dintre Praznicul Nașterii Domnului și Ajunul Bobotezei nu este post, nu se fac plecări de genunchi (nu se îngenunchează) și nu se fac Parastase, datorită solemnității și însemnătății acestor două mari praznice ale creștinătății.
După sfârșitul postirii credincioșilor, Masa de Crăciun se va lua după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua de 25 decembrie, desigur, după ce ne-am aflat la sfânta slujbă în Casa lui Dumnezeu – Biserica, unde, conform colindului, „în ziua-aceasta de Crăciun / vom sta cu Dumnezeu la masă!”
Foto: Arhid. Vasile Pop