Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 6 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 6 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 7 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 10 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 11 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Episcopia organizează Proiectul Eparhial – Concurs intitulat „Cimitirul parohial – spațiu sacru, loc al odihnei și comuniunii celor adormiți”
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, în contextul Anului comemorativ 2021 – al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor – Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului organizează Proiectul Eparhial – Concurs intitulat „Cimitirul parohial – spațiu sacru, loc al odihnei și comuniunii celor adormiți”.
Este îndeosebi cunoscut faptul că toate cimitirile sunt o expresie a credinței, a respectului și a dragostei pe care credincioșii ortodocși din România creștină de pretutindeni o au față de cei trecuți la Domnul. În Transilvania, cu o tradiție multietnică și pluriconfesională, au loc în toate cimitirele „Luminațiile”, care sunt zile atribuite celor adormiți, în care creștinii pregătesc în mod special cimitirele pentru aceste zile dedicate tuturor sfinţilor, dar şi pomenirii morţilor. Florile şi lumânările aprinse nu lipsesc de pe niciun mormânt.
Participanții la acest proiect (toate parohiile și mănăstirile din Maramureș și Sătmar) vor trimite pe adresa de email: sectormedialonline@gmail.com câteva fotografii care să exprime cel mai frumos, imaginea duhovnicească a cimitirului parohial transpusă prin lentila aparatului de fotografiat. Se vor accepta doar fotografiile realizate în acest an, autentice și clare. Fotografiile trebuie să fie însoțite de următoarele date: numele parohiei, protopopiatul, preotul paroh și localitatea. Termenul limită de expediere al fotografiilor este data de 1 decembrie 2021.
La încheierea acestui concurs, se vor aprecia cele mai îngrijite cimitire parohiale din cele opt Protopopiate al Eparhiei noastre: Baia Mare, Lăpuș, Chioar, Satu Mare, Oaș, Carei, Sighet și Vișeu, care vor fi evidențiate într-un cadru festiv la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare de către Întâistătătorul Episcopiei noastre, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, în urma deliberării unei comisii speciale de jurizare constituită în acest scop, conferindu-se distincții și diplome de apreciere. De asemenea, cele mai frumoase fotografii vor fi incluse și publicate într-un număr viitor al Revistei Eparhiale.
Parohiile participante la acest concurs, care vor fi evidențiate și vor primi distincții și diplome, fie vor fi reprezentate fizic de preot ori de un delegat al comunității la Catedrala Episcopală sau evidențierile vor fi expediate online și vor putea fi folosite la dosarul personal al preoților slujitori care vor promova Proiectul Eparhial, informează Arhid. Adrian Dobreanu.