La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira două engolpioane din colecția Justinian Arhiepiscopul - 2 ore în urmă
Idealitate - 2 ore în urmă
Executare silită la primăria Șieu - 2 ore în urmă
Un nou vaccin nazal împotriva Covid-19 intră în teste - 2 ore în urmă
Pinocchio își sărbătorește aniversarea pe 7 februarie - 2 ore în urmă
Desculț și înghețat, salvat după o operațiune dramatică - 2 ore în urmă
Evaluarea cervidelor după urme pe zăpadă în Parcul Național Munții Rodnei - 3 ore în urmă
Tezaurul de aur de la Sarasău s-a întors în țară - 4 ore în urmă
Proiectul variantei ocolitoare Baia Mare a primit avizul pozitiv al Comitetului Interministerial - 4 ore în urmă
Semnarea contractelor la Primăria Repedea - 4 ore în urmă
Evaluarea cervidelor după urme pe zăpadă în Parcul Național Munții Rodnei
În sezonul rece, monitorizarea faunei sălbatice prin analiza urmelor pe zăpadă reprezintă o metodă eficientă pentru evaluarea populațiilor de cervide (cerbi, căpriori și capre negre) din Parcul Național Munții Rodnei. Această tehnică permite identificarea speciilor, estimarea numărului de indivizi și analiza comportamentului acestora în habitatul montan.
În cadrul evaluării, rangerii și gestionarii fondurilor cinegetice parcurg trasee prestabilite, identifică urmele și le corelează cu alte semne specifice, precum excrementele sau zonele de hrănire. Urmele de cerb (Cervus elaphus) sunt mari și bine conturate, cele de căprior (Capreolus capreolus) sunt mai mici și mai delicate, iar capra neagră (Rupicapra rupicapra) lasă urme caracteristice în zonele stâncoase.
Aceste date sunt esențiale pentru gestionarea durabilă a populațiilor de cervide și menținerea echilibrului ecologic în Parcul Național Munții Rodnei.