Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 18 minute în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 54 minute în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 5 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 5 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 6 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 6 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - în urmă
Eveniment: Mai multe localități din Maramureș au împlinit 656 de ani de la prima atestare documentară. Vezi lista lor și un scurt istoric (FOTO)
Sărbătoare pentru mai multe localități din Maramureșul Istoric (centrul și estul județului). Marți, 2 februarie, s-au împlinit 656 de ani de la prima lor atestare documentară.
Lista cuprinde localitățile Borşa, Moisei, Vişeu, Ieud, Sălişte, Săcel şi Bocicoiel. Atestarea a fost făcută într-un document emis la data de 2 februarie 1365, prin care Regele Ludovic dăruiește voievodului maramureșean Balc, fiul lui Sas, și fraților săi Drag, Dragomer și Ștefan, mai multe localități din Maramureșul Istoric confiscate de la Bogdan Vodă.
Redăm textul primei mențiuni documentare a acestor localităţi din Maramureşului Istoric (2 februarie 1365): “Regele Ludovic dăruiește lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomir și Ștefan în recompensa servituțiilor moșia Cuhnea cu pertinențiile sale: Jeud, ambele Vișae, moyseni, Borșa și ambele Seliște, confiscate dela Bogdan Vodă eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate” – Diplome maramureșene din secolele XIV și XV, autor Dr. Ioan Mihalyi de Apșa.
“Pe 2 februarie 1365, au fost atestate satele Ieud, Bocicoel, „cele două Vişae” (probabil Vişeu de Jos şi de Mijloc), Moisei, Borşa şi „cele două Sălişti” (Săcel şi Săliştea de Sus): „villis Jood, Bachkow, Kethuyssou, Moyse, Bors et Keethzeleste”. Diploma a fost oferită de regele Ludovic cel Mare voievodului Maramureşului Balc, fiul lui Sas şi fraţilor săi, ca recompensă pentru luptele contra „necredinciosului” Bogdan Vodă, întemeietorul Ţării Moldovei. Diploma a fost reîntărită de Regina Maria a Ungariei, pe 22 iunie 1384. Pergament, fragment de sigiliu de ceară, Biblioteca Academiei Române, Bucureşti”, a explicat istoricul și publicistul maramureșean Teofil Ivanciuc.
Cei care au trecut pragul Muzeului de Istorie și Etnografie Vișeu de Sus în data de 2 februarie au putut afla și informații despre această dată importantă pentru istoria locului, respectiv prima atestare documentară a ”celor două Vișaie”. Reprezentanți ai comunităților menționate mai sus au postat mesaje de La mulți ani pe paginile proprii de socializare.
DirectMM.ro