„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 3 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 4 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 5 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 8 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 9 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 12 ore în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 12 ore în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 13 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 14 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 14 ore în urmă
Exclusiv DirectMM: De Turism: În județul Maramureș sunt blocuri nelocuite acum la mare înălțime! Se caută investitori, pe Pășunea Tătarului! Ce avem clar aici!
Exclusiv DirectMM: De Turism: În județul Maramureș sunt blocuri nelocuite acum la mare înălțime! Se caută investitori, pe Pășunea Tătarului! Ce avem clar aici!
Pășunea Tătarului este un spațiul alpin generos aflat la întâlnirea mai multor unități administrativ-teritoriale din Maramureș. Este un spațiu aflat la mare înălțime și poate necălcat de mulți până în prezent.
Curiozitatea absolută a acestui loc este că aici se întâlnesc, ca vecini de UAT, Baia Mare cu Săpânța și Ocna Șugatag, fiindcă municipiul deja se întâlnește cu Desești, în aria montană a Vârfului Igniș. Dar ce nu știe lumea este că aici sunt blocuri.
„Blocurile de pe Pășunea Tătaru sunt primite de la Primăria Baia Mare. Ei au văzut în urmă cu mulți ani, analizându-și patrimoniul, că au aceste clădiiri. Desigur că acestea, acum, nu au o condiție foarte bună. Sunt în paragină, dar pot fi utilizate ca atare”, arată pentru DirectMM.ro Ioan Oanea, primarul comunei Ocna Șugatag, actualul proprietar al imobilelor. Dar istoria blocurilor începe cu mult înainte de acest moment.
Ele au fost construite înainte de Revoluția din 1989, fiindcă regimul comunist avea planuri cu acest loc. Dar fiindcă soarta a făcut ca regimul totalitar, pe bună dreptate, să își închidă perioada istorică, pe urmă, cei care au venit, nu au știut ce să facă cu aceste blocuri. O vreme au găzduit pe muncitorii care munceau la Barajul Runcu, început în 1987.
Și oamenii au stat cât au stat și le-au folosit cât le-au folosit. Stăteau aici muncitorii de la SOCOT Târgu Mureș, care trebăluiau la viitorul baraj și cam atât. Turistic, s-a cam ales praful de planul bun, de altfel, de pe vremuri.
Dar acum, fizic, trecem în altă fază istorică. Mihai Ivaszuk, primar în Ocna Șugatag, dădea asigurări că va face ceva cu aceste blocuri. Vorbea despre faptul că ar fi interes din partea unor investitori germani. Dar din 2020 la Ocna Șugatag e nou primar, Ioan Oanea. „Primăria Baia Mare a realizat că aceste blocuri sunt ale lor dar pe teritoriul nostru, așa că au notificat Primăria Ocna Șugatag. Le-am înscris în cartea funciară și sunt intabulate pe Ocna Șugatag. Până în prezent nu au fost puse în evidență. Am vrea să dezvoltăm turismul aici, pe exemplul Brebului, care a devenit etalon. Vom face anunț public. Dăm și în concesiune, facem parteneriat public-privat, dar să dezvoltăm această zonă”, arată pentru DirectMM.ro în exclusivitate primarul Ioan Oanea.
Există deja un proiect depus pe GAL în valoare de 5.000 euro pentru panori de informare ale traselor către acest obiectiv. Primăria a mai adăugat încă 3.000 euro, arată conducerea Primăriei Ocna Șugatag. Așadar sunt toate șansele să devină obiectiv turistic realmente recunosc național.
Fiind o zonă extraordinară, vă oferim direcționarele pentru a ajunge aici. Aveți din câte știm noi patru variante. Una este de la Izvoare, dar trebuie să cereți informații, a doua, de la Săpânța, care are teren aici, și ar fi un teren greoi, dar cereți date acolo, a treia, din Desești, și trebuie să parcurgeți traseul de pe și oarecum peste viitorul Baraj Runcu, aflat încă în lucru, și a patra, probabil cea mai convenabilă, dinspre Ocna Șugatag, mai exact Sat Șugatag, de unde s-a realizat o conexiune rutieră de circa 7,5 km pe asfalt. Indiferent pe unde mergeți, păstrați clar curățenia!
C.Ț.