Ianuarie a fost o lună „de foc” pentru Salvamont Maramureș; Viața a 140 de persoane a fost salvată prin curajul lor - 2 minute în urmă
Sprijin financiar pentru agricultori - 11 minute în urmă
Simona Halep își încheie cariera legendară - 15 minute în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a participat la solemnitățile organizate cu prilejul Centenarului Patriarhiei Române - 59 minute în urmă
Expoziția fotografică ”Comorile României – Patrimoniul Mondial UNESCO din România” este expusă în aer liber la Madrid - 1 oră în urmă
Rușinos! CCR își alocă bani pentru pastile, în timp ce românii strâng cureaua - 16 ore în urmă
4 februarie 1945 – Conferința de la Yalta și reconfigurarea lumii postbelice - 17 ore în urmă
Concurs național de eseu filosofic „Emil Cioran” - 19 ore în urmă
Tânărul maramureșean Alex-Ionuț Pop a publicat cea de-a patra carte – ,,Cum îți mai este în suflet?” - 19 ore în urmă
Fenomen misterios pe cerul Greciei: Nor în forma Fecioarei Maria apare în timpul cutremurelor - în urmă
Exclusiv DirectMM: Frumusețe Fantastică!: Inedit în aria județului Maramureș, mai exact Munții Țibleșului! Fenomenul Gloria, surprins într-o fotografie! (FOTO)
Exclusiv DirectMM. Frumusețe Fantastică! Inedit în Maramureș, mai exact Munții Țibleșului! Fenomenul Gloria, surprins într-o fotografie superbă!
Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene a putut fi observat zilele acestea în județul Maramureș, mai exact în Munții Țibleșului. Este vorba despre fenomenul Gloria, surprins de rangerul Viorel Coroian, în acest weekend.
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, arată specialiștii în domeniu. În fapt, Gloria apare numai în anumite condiții meteorologice, mai arată specialiștii în domeniu.
Este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață, situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, mai arată specialiștii în domeniu.
Fenomenul este unul care este rar dar cu toate acestea el mai este surprins din când în când de fotografi dedicați.
În 5 decembrie 2019 Fenomenul Gloria a fost vizibil dintr-un elicopter care aparține SMURD și care se afla în misiune deasupra Munților Maramureșului. Fotografia a fost realizată de Sebastian Trancă. În 22 noiembrie 2020 Sorin Toth, iubitor al muntelui, a susprins același fenomen deasupra Crestei Cocoșului, în timpul unei excursii realizate imediat după prima ninsoare mai consistentă căzută în aria naturală maramureșeană. Acum, tot la început de iarnă, dar în 2021, Fenomenul Gloria a fost surprins de neobositul ranger din Țara Lăpușului, Viorel Coroian. Iată deci că natura surprinzătoare este întotdeauna!
C.Ț.
Foto – Viorel Coroian
Citește și