Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 20 minute în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 35 minute în urmă
2024, un an cu performanțe pentru Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 17 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 17 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 17 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Exclusiv DirectMM: Lacul Firiza: Răspunsul Apele Române cu lucrările din 2023 la barajul Maramureșului! Care va fi scopul, dacă totul e funcțional!
Exclusiv DirectMM: Lacul Firiza: Răspunsul Apele Române cu lucrările din 2023 la barajul Maramureșului! Care va fi scopul, dacă totul e funcțional!
Anul 2022 a adus o premieră absolută în Maramureș! Barajul Strâmtori-Firiza, cel care alimentează cea mai mare parte din județ, a fost golit pentru lucrări de întreținere, fapt nemaiîntâlnit de la darea lui în folosință, în 1964. Lucrările s-au finalizat la termenul stabilit, în decembrie 2022, doar că și 2023 va aduce altele, suplimentare, arată specialiștii.
Sistemele sunt acum funcționale
„În ceea ce privește investiția ”Reparații ansamblu golire de fund și mecanisme baraj Strâmtori-Firiza, județul Maramureș”, vă informăm că toate lucrările contractate au fost finalizate. La ora actuală, toate sistemele sunt operaționale. Toate lucrările contractate au fost finalizate conform termenului stabilit inițial, respectiv 16 decembrie 2022. În prezent, nu există lucrări în desfășurare la acumularea Strâmtori-Firiza. Lucrările programate au fost comunicate în timp, publicitatea lucrărilor este asigurată prin panoul de informare amplasat la locație”, arată pentru DirectMM.ro ing. Ștefan Rus, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.
Lucrări suplimentare în 2022
La ora actuală, toate sistemele sunt operaționale, arată directorul Administrației Bazinale. „Barajul funcționează în condiții de siguranță. Urmează să realizăm câteva lucrări suplimentare care vor avea rolul de a îmbunătăți și moderniza ansamblul mai sus amintit, lucrări neincluse în contractul/proiectul inițial. Aceste lucrări constau în: includerea în sistemul de acționare electrică și automatizare a tuturor vanelor, înlocuirea structurii metalice de acces a muncitorilor la echipamente, reparații ale fațadei. Lucrările vor fi realizate pe parcursul acestui an. Pe parcursul desfășurării lucrărilor din 2022, s-a constatat că grătarul prizei de rezervă era blocat parțial în beton, iar grătarul prizei golirii de fund a fost mult mai colmatat decât estimările inițiale, în special de materiale lemnoase antrenate de apă. Pe perioada desfășurării lucrărilor, au fost respectate toate condițiile de securitate și siguranță a muncii. Nu au fost identificate nereguli. Nu au fost aplicate sancțiuni”, mai arată pentru DirectMM.ro directorul Ștefan Rus.
Sursa regională de apă
Barajul Strâmtori-Firiza reprezintă sursa regională de apă potabilă pentru infrastructura de alimentare cu apă a județului Maramureș. „Obiectivele instituției noastre privind această construcție hidrotehnică de importanță excepțională sunt menținerea funcționalității la standarde înalte de calitate și exploatarea în condiții de siguranță a barajului în toate situațiile de debite afluente în lacul de acumulare”, mai arată acum ABAST.
Dar iată câteva lucruri mai puțin știute despre cea mai mare lucrare hidrotehnică din Maramureș și cea care alimentează în prezent mare parte din județul Maramureș, de o parte și de cealaltă a Gutâiului.
Lucruri interesante despre baraj
Situată pe râul Firiza, lucrarea a fost proiectată în anii 1958-1959-1960, construită în perioada 1960-1964 și pusă în funcţiune în anul 1964, au explicat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST). Conform ABAST, acumularea are un volum de apă de peste 16,5 milioane de metri cubi și acoperă o suprafață de cca. 110 hectare. Construcţia principală este barajul cu contraforţi Strâmtori-Firiza, având o înălţime maximă de 52 m, încadrat în clasa a II-a de importanţă şi, din punct de vedere al legislaţiei siguranţei barajelor în categoria A, adică baraj de importanță excepțională. „Folosinţa de bază a acestui obiectiv este asigurarea alimentării cu apă potabilă și industrială a municipiului Baia Mare, precum și a altor localități deservite de către operatorul de apă. De asemenea, o folosinţă esențială a acumulării este producerea energiei electrice, prin două centrale hidroelectrice, UHE I Strâmtori şi UHE II Nod de presiune. Nu în ultimul rând, Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza asigură protecţia împotriva inundațiilor a obiectivelor din aval. Dintre construcţiile anexă ale barajului, amintim descărcătorul de ape mari de suprafaţă, golirea de fund şi priza de rezervă”, arată oficiali ai ABAST. La aproximativ 300 de metri în aval, amenajarea este completată cu un al doilea baraj, Berdu, un baraj din anrocamente cu mască de beton, având 15 metri înălţime, realizat şi pus în funcţiune în anul 1965. „Acumularea realizată de barajul Berdu are un volum de cca 200.000 metri cubi şi are folosinţă principală alimentarea cu apă. Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza este exploatată în siguranță de peste 55 de ani de către specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa”, mai arată oficialii instituției.
C.Ț.
Foto – Ștefan Bela