Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 oră în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Exclusiv DirectMM: Mulțumiri României: Ucraineanca Jamala, câștigătoarea celebrului Eurovision, a intrat în țara noastră, printr-un PTF aparținând ITPF Sighet!
Exclusiv DirectMM: Mulțumiri României: Ucraineanca Jamala, câștigătoarea celebrului Eurovision, a intrat în țara noastră, printr-un PTF aparținând ITPF Sighet!
În anul 2016 ucraineanca Jamala a câștigat Eurovisionul cu piesa intitulată „1944”, o piesă cu puternic și profund mesaj politic, în care făcea referire la efectele groaznice ale războiului.
Jamala, de origine tătăroaică din Crimeea, este căsătorită din 2017 cu Bekir Suleimanov, care a rămas în Kiev pentru a lupta cu rușii. Cântăreața a câștigat Eurovision 2016 cu piesa „1944”, a cărei versuri și linie melodică au fost scrise chiar de ea și care reprezintă o declarație politică.
Balada ei câștigătoare vorbește despre deportarea tătarilor crimeeni de către Stalin. Melodia a fost văzută și ca o reacție la anexarea forțată a Crimeei de către Rusia, iar versurile au creat tensiuni între vecinii aflați azi în război. La momentul ridicării trofeului Eurovision, Jamala a făcut apel la dragoste și pace, spunând că victoria ei arată că „europenii au fost pregătiți să afle despre durerea altor oameni”, a arătat atunci artista ucraineancă.
Pe numele său real Susana Alimivna Jamaladinova, zilele acestea a devenit una dintre miile de refugiați ucraineni care au ajuns în țara noastră. Artista și-a luat cei doi copii mici și a fugit din calea războiului. După câteva zile petrecute pe drum, Jamala a trecut granița spre România pe la PTF Diakovo-Halmeu, punct de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației, alături de cei doi copii ai săi.
Înlăcrimată, aceasta le-a mulțumit grănicerilor pentru primire și pentru dulciurile oferite fiilor ei. Conform unor informații, Jamala și-a continuat drumul către Instanbul, unde ar avea rudenii.
DirectMM.ro a contactat un cunoscător de limbră ucraniană care ne-a tradus postările și story-urile Jamalei. „Vreau să mă trezesc și să aud că totul este doar filmul „Don’t look up!” Un meteorit de mărimea a două pământuri atârnă deja deasupra capetelor noastre. Și mai sunt cei care spun că ați inventat ceva. Așadar, este a cincea zi de la momentul în care invadatorii din Rusia au atacat Ucraina! Pe 24 noaptea, am plecat de la Kiev cu copiii, am petrecut aproape 4 zile în mașină, în popasuri spontane, chiar fără mâncare, pe care nimeni nu s-a gândit să le ia în stare de șoc. 2 km in 4 ore – aproximativ așa că ne-am mutat. „De ce?” – mă întrebați voi. Da, doar milioane de femei și copii, părăsind totul, apartamentele, lucrurile… da, totul! Lăsându-și soții să apere țara, ei aleargă să-și salveze copiii de obuze. Ucraina este imensă, frumoasă și atât de izbitor de independentă! Da, cred că aceasta este cheia. Noi putem enerva cu libertatea de a vorbi! Atâtea victime, răniți, printre care și copii mici. Femei aflate în sibsoluri sub bombe au adus pe lume 6 copii în aceste zile. Astfel de „mici naționaliști ucraineni”. Totul cum vă place. Și cel mai important, nu înțeleg această teroare sângeroasă!!! Și exact acesta este asta. M-ați dat afară din Kiev, din apartamentul meu. Și ce dacă? Aveți de gând să locuiți acolo? Doar veți intra și veți spune: „Gata, lumea este salvată”? Nu, nu cred în asta. Cred în președintele nostru @zelenskiy_official, în armata noastră, în bărbații și femeile noastre puternice și curajoase. Vom depăși! Ucraina nu poate fi cucerită! Ucraina nu poate fi depășită! Rusia, nu taci! Spune că ești cu adevărat umană, dar fără „porcării salvatoare”, inteligentă, fără replicile repetate de la televizor. Dar într-adevăr – cu oameni tari care au ieșit pe străzi și au oprit războiul! Au pornit un adevărat boicot față de guvernul lor! Locul de naștere al iubiților mei Rahmaninov și Tsvetaeva! Belarus, care i-a lăsat să treacă pe acești plimbăreți, vrea să se alăture acestui război. Sunteți cea mai tare țară de IT-iști. Minți deștepte! Gândește-te! Oprește această nebunie!!! 16 copii au murit! Vreo 200 sunt răniți. #vomdepasi”, arată Jamala. „Așadar. Este ziua 4 din momentul în care ocupanții din Rusia au atacat Ucraina! Pe 24 noaptea am ieșit din Kiev cu copiii. Am petrecut aproape 4 zile în mașină. Pe popasuri spontane. Practic fără mâncare. Pe care în stare de soc nimeni nu s-a gândit să o ia. 2 km în 4 ore-cam așa ne-am mișcat. (…) Nu știu ce să mai zic și cum sa explic. Ceea ce se întâmplă este o fărădelege absolută. (…) Vreau sa zic că la punctul de trecere a frontierei Diakovo ne-au întâmpinat. Era foarte frig. Ne-au dat ceai ceai. Mănânc mici bucăți. Vă mulțumesc, și părților ucrainene și române. (…) Este o bunătate reală. Mulțumesc mult că ne-ați ajutat, ne-au dat ceai, copiilor le-au dat ciocolată și mâncare. Deci la vama românească ne-au ajutat mult”, mai arată Jamala.
C.Ț.