Crimă în Săptămâna Mare - 17 minute în urmă
Marțea Mare – ziua parabolelor și a vegherii inimii - 24 minute în urmă
”Mozart and the Jungle” la Târgu Lăpuș - 1 oră în urmă
Restricții în Baia Mare pentru lucrări în unele parcări - 13 ore în urmă
Maramureșul riscă să piardă mocănița din Vișeu de Sus - 13 ore în urmă
Echipa de robotică Robocorns a Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare își încheie cu mândrie cel de-al nouălea sezon în competiția FIRST Tech Challenge România - 14 ore în urmă
Arjan Korça – Povestea unui mare sportiv - 14 ore în urmă
Cine sunt laureații Festivalului Concurs de Pricesne „Cântați, Domnului, cântați” din Sighetu Marmației - 14 ore în urmă
Festivalul de teatru Acting împlinește 11 ediții - 15 ore în urmă
Pachete alimentare pentru persoanele cu venituri mai mici din comuna Fărcașa - 15 ore în urmă
Exclusiv DirectMM.ro: „Fantome” văzute în Maramureș, pe Creasta Cocoșului. Fenomenul Gloria, surprins în toată splendoarea lui de cititorii noștri (FOTO)
Un fenomen meteorologic total neobișnuit a fost surprins, în Maramureș, în 22 noiembrie. Se numește „fenomenul Gloria”.
Echipa temerarului maramureșean Sorin Toth a urcat Creasta Cocoșului. Ce a găsit? Un fenomen rar. Rar pentru că este nevoie de mai multe condiții care să fie îndeplinite în același timp, scriu specialiștii.
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, au explicat, la un moment dat, cei de la Romsilva.
Însă, fotografiile datează din weekendul care tocmai s-a încheiat și sunt realizate de Sorin Toth, un iubitor al muntelui. Despre întreaga excursie, vom reveni cu alt material. Până atunci, vă invităm să vedeți fotografiile surprinse în exclusivitate cu „Gloria”!.
Cătă ȚINEGHE
Foto – Sorin Toth