În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 52 minute în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 1 oră în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 1 oră în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 1 oră în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 2 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 3 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 3 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 3 ore în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 3 ore în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 3 ore în urmă
Exclusiv DirectMM.ro: „Fantome” văzute în Maramureș, pe Creasta Cocoșului. Fenomenul Gloria, surprins în toată splendoarea lui de cititorii noștri (FOTO)
Un fenomen meteorologic total neobișnuit a fost surprins, în Maramureș, în 22 noiembrie. Se numește „fenomenul Gloria”.
Echipa temerarului maramureșean Sorin Toth a urcat Creasta Cocoșului. Ce a găsit? Un fenomen rar. Rar pentru că este nevoie de mai multe condiții care să fie îndeplinite în același timp, scriu specialiștii.
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, au explicat, la un moment dat, cei de la Romsilva.
Însă, fotografiile datează din weekendul care tocmai s-a încheiat și sunt realizate de Sorin Toth, un iubitor al muntelui. Despre întreaga excursie, vom reveni cu alt material. Până atunci, vă invităm să vedeți fotografiile surprinse în exclusivitate cu „Gloria”!.
Cătă ȚINEGHE
Foto – Sorin Toth