Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 36 minute în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 2 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 2 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 4 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 4 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 5 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 9 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 12 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 12 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 13 ore în urmă
Exclusiv: Împreună pentru necuvântătoare: Paul Oșan, băimăreanul care și-a propus salvarea tuturor animalelor și schimbarea viziunilor. Să-l ajutăm! (FOTO)
Pe oamenii deosebiți nu trebuie să îi cauți prea departe. Este suficient să privești cu profunzime în jurul tău, iar ei, cu siguranță, vor ieși în evidență cu ceva.
Un exemplu de astfel de om deosebit este Paul Oșan, un tânăr în vârstă de numai 25 de ani din Baia Mare, care și-a propus un scop nobil: de a salva fiecare necuvântător care are nevoie de ajutor.
Cu siguranță, ceea ce și-a propus Paul nu este deloc ușor, însă tânărul știe și cum poate face asta: prin schimbarea modalității de abordare a problematicii protecției animalelor. A înființat o asociație, se numește Fight For Animals Baia Mare și dorește să realizeze un adăpost special pentru câinii cu probleme.
În plus, dorește să ofere ajutor și pisicilor, dar și animalelor de talie mai mare. Vă invităm, prin intermediul acestui material exclusiv marca DirectMM.ro, să faceți cunoștință cu Paul Oșan, tânărul băimărean care și-a propus să salveze fiecare animal aflat în nevoie, iar pentru asta va avea nevoie, cu siguranță, de toată susținerea comunității, și mai cu seamă a celor care au înțeles că, uneori, animalele sunt mai oameni decât oamenii!
# Vrea să schimbe mentalități învechite
Cătă Țineghe – Care au fost motivele care te-au determinat să înființezi o asociație pentru protecția și ajutorarea animalelor?
Paul Oșan – M-am confruntat aproape zilnic cu diverse cazuri de abandon, maltratare sau acțiuni ce pun în pericol viața unui animal, autor fiind omul. În plus, am observat lipsa unei viziuni privind protecția animalelor și am constatat faptul că, la acest subiect România este deficitară, din păcate. Îmi doresc ca prin înființarea unui ONG să vin în sprijinul schimbării acestei mentalități prin diverse acțiuni.
# A început ca voluntar la 19 ani!
Cătă Țineghe – Spune-mi, te rog, mai multe despre tine, pentru ca cititorii să te cunoască.
Paul Oșan – Activez ca persoană fizică din 2015 în Adăpostul Public de Câini din Baia Mare, adăpost al primăriei, cu un număr actual de de aproximativ 360 câini. Totul a început printr-o zi de voluntariat, iar după nici 48 de ore am fost angajat la o asociație care administrează și în prezent acest adăpost. Am salvat zeci de suflete de pe stradă, interveneam și intervin indiferent de oră, zi… Nu pot trece nepăsător peste niciun caz!
# Are un cățel de cinci ani și a luat încă unul în foster
Cătă Țineghe – Presupun că ai prieteni cuvântători și necuvântători, spune-ne, te rog, despre ei și ce rol ocupă în viața ta?
Paul Oșan – Ca și prieten necuvântător, am un cățel în vârstă de cinci ani, iar recent am luat în foster încă un alt cățel în vârstă de aproximativ patru luni. E satisfăcător atunci când prietenii, fie ei cuvântători sau necuvântători, sunt lângă tine și te susțin. Acest domeniu de activitate este unul greu. Iar ei mă ajută să nu clachez psihic, nu este vorba doar de munca fizică. Ei sunt, de multe ori, o sursă de energie. Singur nu poți face nimic. Și prin ocazia asta le mulțumesc atât prietenilor, cat și familiei mele, pe care de multe ori îi neglijez, că sunt lângă mine și îmi susțin activitatea! Ei mă fac mai puternic! Vreau să îl menționez și pe Andrei Chiș, el este partenerul de suflet în această asociație și, totodată, în demersul acestui proiect. El are o experiență de peste trei ani în domeniul medical veterinar, ca și tehnician veterinar și, totodată ,a avut și o experiență de doi ani într-un adăpost de câini.
# Povestea unui altfel de adăpost, cu un loc special
Cătă Țineghe – Am observat că ai demarat un proiectul de a amenaja un adăpost. Spune-mi, te rog, mai multe despre el.
Paul Oșan – Paul’s Shelter va fi un adăpost special, unul privat, gestionat de Asociația Fight for Animals. Acest adăpost va găzdui animalele cu probleme, atât cei loviți de mașini, paralizați, bătrâni, orbi, cât și cei maltratați sau cu diverse probleme medicale. Cel puțin la nivel de județ, acest tip de centru nu există, și este chiar necesar. Îmi doresc ca și animalele cu probleme să aibă condiții decente, cu personal specializat în recuperarea lor, deoarece un câine cu probleme are nevoie de timp, condiții și nevoi speciale. În plus de asta, în cadrul acestui adăpost, vom avea și un loc destinat pisicilor abandonate, sub numele de Licinius’ Cats, cu o perioadă scurta de adăpostire până la adopție.
# Educația, cheia tuturor soluțiilor
Cătă Țineghe – Care sunt obiectivele pe termen mai lung ale asociației?
Paul Oșan – În primul rând îmi doresc să lucrez în schimbarea mentalității omului, să încerc să-i fac să vadă mai departe, efectiv să-i învăț și să-i educ prin diverse acțiuni, că animalul este un suflet și are nevoie de protecție, iubire și respect. Asociația va avea campanii de sterilizări în continuu, pentru că acesta este instrumentul cel mai important împotriva înmulțirii animalelor. Astfel, prin sterilizări masive, vom reduce numărul de câini abandonați. Vom avea campanii de adopții în diverse locații, ieșiri în aer liber, iar când pandemia ne va da voie, vom merge în școli și licee, pentru a le explica tinerilor ce înseamnă un animal și ce rol are acesta în viața noastră, tot odată educându-i. Ne dorim în viitor construirea unui adăpost pentru animale mari, cabaline, ovine, bovine, caprine. Odată cu înființarea Poliției Animalelor la nivel național, sigur că vor fi sesizări de maltratare și, în acest caz, județul Maramureș nu dispune de un astfel de adăpost. Este un alt vis, pe care îl voi îndeplini!
# Colaborare cu o asociație din Germania
Cătă Țineghe – Ai colaborări cu alte asociații sau entități similare?
Paul Oșan – Principalul parteneriat îl avem cu o asociație din Germania care ne sprijină toate activitățile și proiectele. Iar pe plan local, colaborăm cu Asociația Salvați Animalele, pentru a contribui la binele animalelor. Concepția mea este că doar prin colaborare și parteneriate poți reuși să lași ceva în urma ta.
# Împreună schimbăm abordarea!
Cătă Țineghe – Cum pot să ajute membrii comunității băimărene, maramureșene și nu numai proiectele pe care ai decis să le implementezi?
Paul Oșan – Pentru început este nevoie de susținere financiară să îmi duc visul la capăt, iar în paralel de voluntariat. Avem o pagină de Facebook, unde publicăm activitățile noastre, Fight for Animals Baia Mare. Oamenii pot face donații în contul de mai jos pentru a susține financiar salvările și proiectele aflate în derulare, suntem o asociație Non Profit, ne bazăm și funcționăm doar pe donații.
Titular:
ASOCIATIA FIGHT FOR ANIMALS
LEI/EUR
RO50BTRLRONCRT0588987801
RO97BTRLEURCRT0588987801
SWIFT BTRLRO22
C.Ț.
4 Comentarii în această postare
Parvu Oana
Bravo! Ne ar trebui cate un tanar ca Paul macar in fiecare oras al Romaniei! E jale mare, daca nu se rezolva aceasta problema a eutanasierii la 14 zile in adaposturile de stat, cred ca ma voi imbolnavi de inima! Mult respect si succes in demers@
Eugenia Cioaca
Respect! Mulțumiri!” Sa fie intr un ceas bun!” Fericirea ptr doua specii : cea umană și blanosii! Se vede ,se simte dorința dv de a face viața noastră ( a iubitorilor de anim.) și a denigrărilor,haituitilor,abamdontilor …” Blanosii”, normala! Tinere ,ne ai făcut o zi fericita, cu speranțe și încredere in realizarea proiectului. Tare mi as dorii sa se extindă in toată tara așa minune! 🙏🙏🙏. Cu stima și respect ! 🍀🌈🌹🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐈🐴
Sorin
Ma intreb daca domnul in cauza a adoptat o alimentatie lacto vegetraiana. Daca nu, e doar un ipocrit ca multi altii care mor de grija cainilor dar nu si de a altor animale sacrificate doar pt pura placere gustativa.
Niște Eniko
Cum pot ajuta inafara de donații?