Share
Exclusiv: Epidemiologul Octavian Jurma, predicții pentru Maramureș: Fără noi restricții, ajungem, iarăși, la peste 150 cazuri/zi și incidență de peste 3 la mie

Exclusiv: Epidemiologul Octavian Jurma, predicții pentru Maramureș: Fără noi restricții, ajungem, iarăși, la peste 150 cazuri/zi și incidență de peste 3 la mie

În ultimele zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut, din nou, într-un mod îngrijorător, în Maramureș. Ca atare, DirectMM.ro a solicitat o proiecție a evoluției cazurilor în județul nostru reputatului epidemiolog Octavian Jurma. Redăm, mai jos, în continuare, explicațiile și graficele realizate la rugămintea DirectMM.ro!

RAPORT ESTIMARE IMPACT MASURI MARAMURES – 15 ianuarie 2020

Este important sa precizam ca in afara carantinei toatale nu exista o metoda precisa de evaluare a impactului masurilor asupra curbei epidemiolgice dar din experienta de pana acum stim ca dureaza in medie 14 zile pentru ca impactul introducerii unor masuri sa se regaseasca in curba epidemiologica. Introducerea unor astfel de masuri in simulare se face prin “ipoteze” ascendente sau descendente. Aceste ipoteze sunt o aproximatie matematica formala sau informala. adica o estimare educata a impactului evenimentelor reale asupra curbei epidemice.

SITUATIE COVID-19 MARAMURES

Judetul Maramures este unul din judetele care a reactionat cel mai bine din tara in valul 2. In 12 noiembrie am facut o prognoza privind impactul masurilor luate de autoritati la recomandarea DSP Maramures pe baza a doua ipoteze descendente usor diferite.
A rezultat un interval de predictie ilustrat in graficul urmator aveti simularea plecand de la curba actuala (rosu = medie mobila la 7 zile):
verde = trecerea imediata incepand cu 11 noiembrie la carantina partiala care ar mari impactul masurilor curente de 2x (valoare speculativa)
mov = Conformare de 90 si extinderea carantinei pe tot judetul Maramures care care ar tripla (valoarea speculativa) impactul masurilor curente

In analiza din 12 noiembrie concluzionam:
“Observam ca modelul de lock-down invers progresiv la nivel de judet poate teoretic rezulta in coborarea sub 100 de cazuri pe zi inainte de sarbatori (poate chiar 50) in contrast cu modelul “restrictii progresive” care produce o coborare mai tardiva si mai putin profunda intre 100 si 200 de cazuri pe zi.”
La 2 luni distanta putem sa analizam retorospectiv felul in care simularea a resusit sau nu sa prezica evolutia reala si sa vedem ce impactul evenimentelor ulterioare
Evolutia numarului de cazuri si a principalilor indicatori in luna noiemebrie si decembrie se gaseste in urmatoarele tabele:

Diferenta dintre valorile oficiale ale incidentei la 1,000 (RI1K14o) se pot compara cu cele standard pentru a urmari cat de mult subestimeaza incidenta reala indicatorul guvernamental.

Observam ca masurile din 11 noiembrie au produs o conformare excelenta cu ipoteza cea mai optimista (curba mov) si a coborat sub 100 de cazuri pe zi in 3 decembrie cand au fost introduse o serie de masuri de relaxare progresiva.

Relaxarea din 3 decembrie a facut necesara introducerea unor ipoteze ascendente in data de 4 decembrie care au prezis corect ca scaderea numarului de cazuri va continua in urmatoarele 14 zile dupa care se va ajunge la un platou si o reluare fazei ascendente pe finalul lunii decembrie.

La acea data impactul sarabatorilor nu a fost inclus pentru ca nu se stia daca guvernul va lua sau nu masuri suplimentare dupa alegerile din 7 decembrie. Din pacate impactul sarbatorilor a inceput deja sa fie vizibil inca de la inceputul anului 2021 iar acum numarul de cazuri noi in Maramures se afla pe un trend rapid ascendent.

Prin urmare o noua ipoteza ascendenta a trebuit sa fie introdusa pentru a adauga si impactul relaxarii de sarbatori si de la inceputul anului.

Asa cum se vede, curba reala creste in continuare mai repede decat estimeaza prognoza si, in lipsa unor masuri de restrictie suplimentare, va depasi cel mai probabil pragul de 150 de cazuri pe zi pana la finalul lunii ianuarie si depasirea pragului de 3 la mie inainte de deschiderea anului scolar prevazuta pe 8 februarie.
In acest context merita remarcat efortul DSP Maramures, care a continuat sa testeze adecvat si in decembrie, desi, in multe judete scaderea numarului de teste a fost folosita pentru a produce o imagine fals descendenta.
Din punctul meu de vedere, sunt justificate masuri suplimentare de restrictie anticipative, in ciuda imagini de moment aparent linistite si sunt optimist ca DSP Maramures le va propune autoritatilor locale. Avantajul rezidentilor din Maramurs este ca au unul dintre cele mai bine conduse DSP-uri din tara, care le pune la dispozie un unul din putinele site-uri dedicate de informare COVID-19 din tara la adresa: https://covid19mm.ro/
Este foarte important ca deciziile luate de autoritati sa se bazeze pe date corecte si pe o prognoza corecta astfel incat masurile luate sa previna imbolnavirile si decesele nu doar sa corecteze o situatie de criza.
De altfel Maramures poate sa fie un model mai corect pentru evolutia epidmeiei si in alte judete din tara unde nu s-a masurat asa de corect pandmeia in decembrie si ianuarie tocmai pentru ca aici evolutia oficiala este mult mai apropiata de cea naturala pe care o aproximeaza in general si simularile.
Octavian Jurma, M.D.

NOTA:
AP7-COVID19 (alerta procentuala la 7 zile) masoara cresterea procentuala medie a numarului total de cazuri din ultimele 7 zile si este un indicator relativ, direct proportional cu R0 (rata de reproducere). AP7 – este o estimare relativa pe tremen mediu la 7 zile si se poate interpreta ca “dobanda saptamanala la depozitul total de cazuri”
DM3-COVID19 (densitatea medie de cazuri noi la 1 milion) este media de cazuri noi la 1 milion de locuitori din ultimele 3 zile si este un indicator absolut. DM3 – estimare absoluta pe tremen scurt la 3 zile;
NRK14-COVID19 (rata de incidenta cumulata sau 14 day notification rate per 100,000) numarul de cazuri noi din ultimele 14 zile la 100,000 locuitori si este un indicator absolut. NRK14 – estimare absoluta pe tremen lung la 14 zile
RI1K14-COVID19 (rata de incidenta la 1,000) reprezinta numarul cumulat de cazuri noi din ultimele 14 zile la 1,000 locuitori si este un indicator absolut. RI1K14 – estimare absoluta pe tremen lung la 14 zile. RI1K14o = valori oficiale; RI1K14d = valori standard raportate la populatia dominciliata”, se arată în explicațiile lui Octavian Jurma în exclusivitate pentru DirectMM.ro.

Explicații suplimentare (ca o concluzie)

În opinia specialistului, am putea avea, zilnic, în Maramureș, aproximativ 150 cazuri pe finalul lunii ianuarie și începutul lunii februarie și un scenariu roșu la nivel județean. Cel mai probabil, vom avea parte de noi restricții, care, oricât de nepopulare sunt, par a fi absolut necesare. Maramureșul este evidențiat de specialistul contactat de noi ca fiind un exemplu pozitiv. Însă, cu toate acestea, nu ne așteaptă săptămâni ușoare, ca urmare a relaxărilor din ultima vreme. Ține de noi ca efectele negative să fie cât mai reduse! Respectați regulile! Ce ne costă mai mult? O mască purtată în spațiile publice sau o viață? Răspunsul ar trebui să fie evident! Tot în încheiere, vrem să menționăm că previziunile specialistului, bazate pe informații reale, s-au adeverit, motiv pentru care trebuie luate în mod absolut în considerare! Vom reveni cu detalii!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. Vreau sa stiu care sunt loclitatile din judeti cu astfel de probleme?

    Răspunde

Lasă un comentariu