Share
Exemple pozitive, eroi mai puțin cunoscuți: Încă două persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă. Un pompier din Maramureș a donat sânge de peste 50 de ori (FOTO)

Exemple pozitive, eroi mai puțin cunoscuți: Încă două persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă. Un pompier din Maramureș a donat sânge de peste 50 de ori (FOTO)

La nivel județului Maramureș, este nevoie acută de sânge pentru pacienții din spitale. În plus, în actualul context epidemiologic, este nevoie urgentă și de plasmă convalescentă de la cei vindecați de COVID-19 pentru a oferi o șansă la viață celor infectați și internați acum. În aceste momente, este nevoie de exemple pozitive pentru comunitate, care au donat sânge sau plasmă, după caz, pentru cei aflați în nevoie.

Ionuț Ahrițculesei, în vârstă de 32 de ani, este paramedic și pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș, dar și, fără îndoială, unul dintre cei mai mari susținători ai donării de sânge. La această vârstă, a donat sânge de peste 50 de ori. Din 2006 până în prezent, donează și de patru ori pe an, dar și când este nevoie urgentă.

În această perioadă, donarea de plasmă convalescentă, prin procedura de plasmafereză este esențială. Zilele trecute, la Centrul de Transfuzii Sanguine Maramureș, s-a prezentat prima doamnă, E. Matei. Aceasta a fost felicitată de reprezentanții instituției pentru curaj și dăruire, dar și pentru șansa oferită necondiționat unui pacient în stare critică. Robert Tamasi Barna este alt donator care a oferit o șansă în plus la viață unui pacient aflat în stare critică, dând dovadă de generozitate prin prezența voluntară la centru și prin dorința de a ajuta în lupta cu această boală. Din păcate, însă, în prezent, cei care donează plasmă convalescentă sunt mult prea puțini.

Reprezentanții CTS Maramureș țin să mulțumească celor care au donat, fie sânge, fie plasmă, pentru gestul lor nobil. Cei de la Transfuzii speră ca, în cazul donării de plasmă, să le urmeze exemplul celor de mai sus cât mai mulți pacienți vindecați, pentru a putea ajuta cât mai mulți pacienți aflați în stare critică care își pun speranța în donatori! Cât despre donarea de sânge, există o campanie, despre care am scris AICI.

Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Maramureș, a declarat, pentru DirectMM.ro, că, de la începutul pandemiei, opt persoane au donat plasmă convalescentă, șase prin procedura de plasmafereză, respectiv două prin donare standard de sânge, din care s-a obținut plasma. Au fost atât persoane din Maramureș, cât și din județele Cluj și Sălaj, care au donat la centrul din Baia Mare. Daniela Veber a mai adăugat faptul că donarea de sânge sau de plasmă convalescentă nu reprezintă niciun risc pentru cei care trec pragul instituției.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu