Consulat Onorific al Republicii Moldova, inaugurat în Baia Mare; Florentin-Nicolae Tuș a fost numit consul onorific - 2 ore în urmă
Cum s-au pensionat cu sume halucinante directori și funcționari de stat - 4 ore în urmă
Expoziția „Glasul roților de tren” mai poate fi admirată la Muzeul de Mineralogie până duminică - 6 ore în urmă
Iluzia lui Cuza - 6 ore în urmă
Cupa C.S.S Baia Sprie la schi alpin a reunit 130 de sportivi de la 17 cluburi din țară - 9 ore în urmă
FCSB, duel crucial cu Qarabag FK în Europa League - 9 ore în urmă
Clădirea HCM Minaur, destinată Direcției de Asistență Socială - 10 ore în urmă
Din Scoția în Maramureș: martorul unei culturi aflate la răscruce de drumuri - 10 ore în urmă
„Soarele artificial” al Chinei stabilește un nou record mondial - 11 ore în urmă
Fetele de la CS Marta încep returul cu ambiție și curaj - 11 ore în urmă
Expoziția „Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori și tradiții” a fost vernisată la Muzeul Național al Țăranului Român din București
Muzeul Național al Țăranului Român București și Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», sub egida Ministerului Culturii și a Consiliului Județean Maramureș, alături de Muzeul Satului Bănățean Timișoara, au deschis miercuri seara, 10 aprilie, expoziția itinerantă intitulată „Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori și tradiții”.
Această manifestare de excepție se adresează publicului larg și avizat, promițând o experiență unică și inedită prin concept și expunere, un proiect inaugurat în contextul anului 2023, la Muzeul Satului Bănățean, an în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii.
Expoziția curatoriată de Robert Strebeli, managerul MJACABM și Mircea Tancău, muzeograf MNȚR, aduce în atenția publicului 12 lucrări de sculptură, 26 de lucrări de pictură și un desen, opere remarcabile semnate de Gheza Vida și Mihai Olos, doi artiști de geniu ai Maramureșului, înrudiți prin reflecție și manifestare artistică, reprezentativi pentru Centrul Artistic Baia Mare, dar și pentru panorama artei plastice naționale și europene.
Conceptul curatorial și expozițional va fi susținut de o atmosferă specifică Maramureșului, coordonată de Petronela Fotea, șef secție Conservare și Restaurare, atmosferă pe care vă așteptăm să o descoperiți prin obiecte inedite de decor și vestimentație din patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român. De asemenea, în cadrul acestei expoziții, veți putea urmări două materiale vizuale despre cei doi mari artiști, realizate și oferite prin amabilitatea TVR (Vida Gheza – Arhiva TVR) și a domnului Călin Dan, director MNAC (MNAC Live Online | Mihai Olos. Între prieteni – video: Dan Iordache).
Prin intermediul acestui eveniment cultural de amploare, Muzeul Național al Țăranului Român din București și Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» își propun să transmită valorile estetice specifice Școlii băimărene de pictură, cu rădăcini adânci la începutul secolului XX și puternic ancorate în tendințele artistice europene. Un accent deosebit este pus pe prezentarea importanței Școlii băimărene de pictură ca paradigmă est-europeană în cadrul modernismului artistic, informează reprezentanții Muzeului Național al Țăranului Român.
Elevii Școlii Populare de Artă Baia Mare din cadrul CJCPCT Liviu Borlan Maramureș (manager prof. Lucian Iluț), care formează „Triou-ul Transilvan”
• Lihet Liviu – vioară – prof. Cordea Vasile;
• Ciocotișan George – braci – prof. Rogojan Bogdan;
• Cerneștean Olimpiu- contrabas – prof. Dan Daniel
și
• Iulia Ioana Vlad – prof. Codruța Lupșe, au încântat simțurile celor prezenți la vernisaj.
Expoziția va putea fi vizitată până în data de 19 mai 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închis.
Foto: Vladimir Bulza, MNȚR