Share
Fain de văzut la Muzeul de Etnografie: Sticla cu povestea biblică, realizată în 1968

Fain de văzut la Muzeul de Etnografie: Sticla cu povestea biblică, realizată în 1968

Reprezentanții Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș anunță ce puteți vedea fain în această perioadă dacă treceți pragul instituției de cultură.

„O sticlă artizanat, dar nu orice fel de sticlă, se află la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Maramureș și este expusă pentru dumneavoastră în luna aprilie, în cadrul proiectului: Fain de văzut la Muzeu.

Povestea este ”pusă în sticlă” în 1968 de către Man Ioan din Preluca Veche. De altfel, această informație o găsim scrisă de către autor pe două dintre elementele de lemn ce compun lucrarea. Despre autorul ei am aflat multe tocmai de la urmașii lui și vă reamintim câteva date despre el: a făcut frontul, a muncit la mină, a fost un om gospodar și creativ – făcea jucării, aparate de radio, piese de mobilier și sticle cu povești care, se zice, că ar fi prin București, Viena, Maramureș.

Sticla noastră ne spune o poveste biblică după care se ghidează viața creștinului și pe care o întâlnim spusă în versurile multor colinde: pentru că Adam și Eva au călcat peste porunca divină, aceea de a nu mânca din Pomul Cunoașterii, Dumnezeu a trebuit să trimită pe Fiul său pentru a răscumpăra păcatele omenirii. Două scene alcătuiesc această poveste: prima îi arată pe Adam și Eva în Grădina Raiului luând mărul oferit de șarpe – scenă pusă la baza sticlei – iar a doua prezintă momentul Răstignirii și este așezată deasupra primei scene arătând altfel importanța sacrificiului făcut de Isus pentru omenire. Deasupra celor două scene, pe gâtul sticlei, se află Biserica – triumful Binelui, locul care amintește de devenirea creștinului.

Presupunem că această sticlă marchează momentul de început al acestui tip de artizanat (nu cunoaștem asemenea sticle mult mai vechi) și arată că lucrările din ele erau mult mai complexe decât cele de astăzi iar locul ei sigur era undeva în camera frumoasă a casei ori în ”Ceie Casă” după cum e numită de către țărani.

Viziunea autorului asupra celor două scene biblicei, migala și detaliile care formează lucrarea sunt fascinante! Puteți observa: personaje biblice – Fecioara Maria și Maria Magdalena; un înger care ia într-un potir sângele lui Isus; tâlharii legați cu capul în jos sub brațele Crucii lui Isus; soldați care stau de pază, porumbei care stau pe Cruce, o scară rezemată pe spatele Crucii; șarpele încolăcit pe Pomul Cunoașterii, pom care se continuă în scena de deasupra prin partea verticală a Crucii; Eva cu mărul în mână și lucrate în detaliu, elemente ce formează natura din jurul lor.
Este Postul Paștelui și credem că este un bun prilej pentru a vă invita să ne vizitați și să vedeți în Clădirea Pavilionară a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș – Sticla cu Poveste, o poveste lucrată de un țăran simplu dar creator” – precizează reprezentanții muzeului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu