Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 8 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 10 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 10 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Fenomen interesant la seismul produs în România!
Fenomen interesant la seismul produs în România!
Sistemul rapid de alertare rapidă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj. Specialiștii INFP fac cercetări pentru a stabili dacă a fost un cutremur și în Vrancea sau sistemul rapid de alertă a pornit ca urmare a cutremurului din Gorj, arată adevarul.ro.
Primele informații după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter produs în Gorj arătau că a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter în Vrancea, la o adâncime de 28,6 km. Ulterior, informațiile au fost revizuite, fiind comunicate datele cutremurului de 5,7 grade din Gorj. Un cercetător din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului a declarat pentru „Adevărul” că sistemul rapid de alertă din Vrancea a pornit în timpul cutremurului din Gorj, iar asta i-a făcut pe specialiști să creadă fie că au avut loc două cutremure simultan, fie că seismul din Gorj a declanșat sistemul rapid de alertă din Vrancea.
Specialistul consultat de „Adevărul” a explicat că „e posibil ca sistemul din Vrancea să fi funcționat greșit”, nefiind informații certe că un cutremur din Vrancea a avut cu adevărat loc. Specialistul INFP a mai explicat că se analizează motivele pentru care sistemul din Vrancea a pornit, iar dacă se ajunge la concluzia că seismul cu epicentrul în Gorj a dus la declanșarea sistemului rapid de alertă din Vrancea „ar fi un precedent”. Reamintim, un cutremur cu o intensitate de 5,7 grade a avut loc marți în Gorj. Seismul, care vine la doar o zi după un alt cutremur de 5,2 înregistrat în aceeași zonă, a fost resimțit și în centrul și vestul țării, mai arată sursa citată în acest articol. De atunci am avut 120 replici, iar doar în noaptea de 15 spre 16 februarie am avut 11 mișcări tectonice, de la aproximativ ora 7 seara la 7 dimineața, mai exact, 11 în interval de 9 ore, până la 4 dimineața.
Precizarea noastră: În prezent, Maramureșul nu este considerată zonă seismică importantă a României. Cel mai ridicat grad seismic are proximitatea municipiului Sighetu Marmației, dar cele mai recente cutremure resimțite sunt cele din sud-vestul Ucrainei și sud-estul Slovaciei și, în 14 februarie 2023, cel din Gorj, dar la intensitate foarte mică. Așadar, momentan, nu sunt motive de vreo panică!
DirectMM.ro