Share
Fenomenul optic rar, vizibil și în Maramureș: „Marginea” județului în care s-a văzut clar, și la noi, aurora boreală; Specialiștii aduc clarificări

Fenomenul optic rar, vizibil și în Maramureș: „Marginea” județului în care s-a văzut clar, și la noi, aurora boreală; Specialiștii aduc clarificări

Fenomenul optic rar, vizibil și în Maramureș: „Marginea” județului în care s-a văzut clar, și la noi, aurora boreală; Specialiștii aduc clarificări

Subiectul zilei pe rețelele sociale este clar fenomenul optic de pe cerul țării noastre. În seara de duminică, 5 noiembrie, aurora boreală s-a văzut în mai multe locuri din România.

Aurora boreală s-a văzut pe tot teritoriul României, dacă ne orientăm după locurile în care au fost făcute poze: din vestul țării – Timiș, Bihor – până în est, în Ialomița sau Brăila. Cel mai aproape de noi s-ar fi văzut în Satu Mare. Iată dovada că s-a văzut și în Maramureș.

Aflat în Oarța de Jos, fotograful Marius Ionuțaș a surprins fenomenul în timp ce se afla la Luminație. „Oarța de Jos, 5 noiembrie 2023… Vânt, ploaie deasă și rece, luminație și Calea Lactee, iar spre nord-est Aurora Boreală??? „Acum, mai la bătrînete, pot să spun că fără Dumnezeu si fără nemurire nu există adevăr”…”, arată fotograful din Maramureș.

„Seara zilei de 5 noiembrie 2023 a adus pe cerul nordic al României, dar și al altor țări din regiune, un spectacol frumos și foarte rar: aurora boreală. O erupție solară produsă în urmă cu două zile a trimis spre Pământ un nor de particule încărcate electric care, în urma interacțiunii cu câmpul magnetic al Pământului, a produs în atmosferă un frumos spectacol de lumini văzut până la latitudini nordice neobișnuit de mici. Da, aurorele se produc la latitudini mari, dar nu e imposibil ca, în anumite condiții, acestea să fie observate și din zone mai îndepărtate de zonele polare”, arată AstroInfo.

De-a lungul timpului, au mai apărut mărturii conform cărora s-ar fi putut observa aurora boleară în Maramureș. În august 2010, tot în urma unei erupții solare, a apărut în spațiul public această posibilitate. Au mai apărut și imagini după 2010, dar greu de validat. S-a vehiculat că cea mai recentă dată când s-ar fi văzut ar fi fost 2015, dar discuții au apărut și în aprilie 2023…

„În urma frumoasei apariții a aurorei boreale pe cerul nostru de aseară, 5 noiembrie 2023, foarte multă lume se întreabă când va fi următoarea auroră vizibilă.
Având în mecanismul de producere, trebuie să înțelegem că aurorele boreale au șanse foarte mici să fie observabile de pe cerul României, acestea producându-se în mod frecvent la latitudini mari, de unde și numele de aurore polare. Totuși, în perioadele în care activitatea solară este mai pronunțată, e posibil ca uneori aurora boreală să fie observată și de la noi, în mod special fotografic, deasupra orizontului nordic. Apariții precum cea de aseară, când aurora a fost observată vizual pe scară largă, sunt foarte rare și, în acest moment, nu putem să vă spunem când a fost ultima auroră pe cerul României comparabilă cu cea din 5 noiembrie 2023”, mai arată specialiștii AstroInfo. „În Maramureș, s-ar fi văzut și mai bine, datorită poziționării geografice, dar asta și dacă ar fi fost nivelul de nebulozitate mai scăzut. Tocmai de aceea, a fost vizibilă mai degrabă acolo unde cerul a fost mai mult senin”, arată pentru DirectMM.ro profesorul Sorin Hotea din Sighetu Marmației.

Cătă ȚINEGHE

Foto – Marius Ionuțaș / 5 noiembrie 2023


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu