Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 11 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 13 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 13 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 13 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 14 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 17 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 17 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 18 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 18 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 19 ore în urmă
Festivalul ”Huțulii”, un eveniment plin de culoare (GALERIE FOTO)
Sâmbătă și dumnică s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii”. Evenimentul a debutat cu simpozionul internațional ”Etnografia în ținutul huțulilor”, care s-a desfășurat la pensiunea Roxana din Valea Vișeului. Gazdele simpozionului au fost Vasile Popovici, președinte al Fundației Ucrainenilor Huțuli din România, și Maria Papariga, profesoară la Școala Gimnazială Valea Vișeului.
Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un program cultural artistic susținut de grupuri folclorice din Mikulicin și Colomyia (Ucraina), Valea Vișeului și grupul folcloric ”Zestrea Huțulilor” din Repedea. Duminică, în cea de a doua zi de festival, la căminul cultural din Repedea a avut loc vernisajul expoziției colective de pictură și fotografie intitulată ”Natură și arhitectură pe Valea Ruscovei”. Apoi, cu mic, cu mare, participanții la festival au format parada portului popular, o explozie de culoare care a evidențiat splendoarea costumului tradițional din zona de graniță cu Ucraina în cele mai fine detalii, de la straie cusute cu migală la podoabe țesute cu măiestrie și purtate cu mândrie atât de localnici, cât și de invitații la eveniment. Festivalul a continuat cu un spectacol folcloric oferit de artistele Agelica Flutur și Maria Mihali, avându-i ca invitați pe Ivan Misinckhuk și grupuri folclorice din Ivano – Frankivsk, Zakarpatia, Lvov și Cercase.
Festivalul Internațional de Etnografie și Folclor ”Huțulii” este cuprins în lista de proiecte prioritare ale Consiliului Județean Maramureș și a fost finanțat cu suma de 30.000 lei.