Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a susținut mai multe spectacole în Iordania - 52 minute în urmă
PTF Sighetu Marmației: Se caută soluții pentru gestionarea migrației și prevenirea tragediilor - 3 ore în urmă
Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 5 ore în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 5 ore în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 5 ore în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 6 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 6 ore în urmă
Lumea teatrului românesc pierde un mare artist - 6 ore în urmă
Comuna Asuaju de Sus continuă programul de măsurători cadastrale gratuite în zona Lupiste - 8 ore în urmă
Ghinghis Han prinde viață la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 8 ore în urmă
Filă impresionantă de meteorologie practică în Maramureș: Ziuă importantă care este în statistica băimăreană! Cum este în istoria meteo 7 mai 2023!
Filă impresionantă de meteorologie practică în Maramureș: Ziuă importantă care este în statistica băimăreană! Cum este în istoria meteo 7 mai 2023!
Iubitorii de meteorologie din Maramureș au un calendar fix de date, zi, lună, an, în care s-au înregistrat fenomene speciale în județ. Și sunt zile care sunt, de departe, speciale.
Desigur că avem celebrele furtuni microtornade, 17 septembrie 2017, pe orizontală și 28 mai 2019, pe verticală, dar și venirea celebrei furtuni Ciara, în 14 februarie 2020. Toate au avut ceva special.
Contextul meteorologic
De astăzi, se mai poate adăuga încă o zi specială, 7 mai 2023. Furtună de gheață. Să explicăm și contextul! Spre deosebire de situațiile anterioare, nu s-a emis niciun cod prealabil pe perioadă lungă. Abia pe după-amiază, contextul meteo a determinat ANM să emită cod galben, pentru aproape tot Maramureșul.
Furtuna a traversat județul pe relația clasică V-E, cu mențiunea că în județ, a intrat pe legătura NV-SE. Adică, în Baia Mare, din nou, primele cartierea care au avut de resimțit furia naturii au fost Valea Borcutului și Săsar.
În 17 septembrie 2017 am avut vânt puternic, în 28 mai 2019 la fel, de au zburat țiglele de pe casă. În ambele, cantități medii de apă. La fel, în 14 februarie 2020.
Duminică 7 mai 2023
Subiectul chestiunii din 7 mai 2023. Am avut situația fantastică în care fenomenul meteorologic actual a venit cu mare forță, încărcat cu precipiții în stratul mediu de nori, pe relația NV-SE. De obicei acestea veneau pe SV-NE, aducând, încărcat din atmosferă, precipitații și sub formă de gheață. Contextul meteo a făcut ca frontul atmosferic venit dinspre NE Ungariei să vină încărcat și la altitudini apropiate de lanțul muntos. Când au intrat în arealul nostru de câmpie, au lăsat cantități apreciabile sub formă de gheață, frontul violent din acest punct de vedere lovind Carpații și chiar având efecte după el, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Cantități apreciabile și notabile de apă similare am avut în 24 decembrie 2021 și 9 august 2022, când s-a depășit 40 l/mp în 24 ore. În 7 mai 2023 am avut doar 34 l/mp, dar 14 l/mp au venit pe noapte, până către 7 dimineața. 20 l/mp am avut în interval de doar 20 minute, în jurul orei 16.00, ceea ce aduce una din cele mai mari rate de precipitații pe minut din istoria recentă. Mai mult, cel mai afectat a fost municipiul Baia Mare. Iar aici, vorbim, din nou, despre Cartierul Săsar. Inițial, frontul a urcat pe relația V-E, peste Dealul Morgău-Filicău (așa se numește dealul din nordul Băii Mari), după care, împins de alt front, dinspre Sighet, s-a prăvălit asupra municipiului. Strada Odobescu, inundată în totalitate, chiar s-au creat văi adiționale pentru colectarea apei, iar Cantemir doar parțial, dar suficient încât să se creeze disconfort. 20 l/mp în 20 minute. Și grindină pe care, dacă ai călcat, ai alunecat. Gheața a rezistat încă 7 ore. Este un fenomen anormal pentru informația calendaristică la care ne aflăm. Ca atare, consemnăm. Astfel de fenomene ciudate nu sunt străine de luna mai. Dar este bine să le contabilizăm undeva, cumva. „Gheața a rezistat atât de multă pentru că a fost multă din punct de vedere cantitativ, iar temperatura mediului (sol, aer) nu a fost foarte mare și a lipsit radiația solară”, arată pentru DirectMM.ro prof. Sorin Hotea. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.