Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 4 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 5 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 8 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 11 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 12 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 12 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 14 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 15 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 16 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
File din istoria noastră: Mai multe localități maramureşene au împlinit azi 657 ani de la prima atestare documentară. Vezi aici care sunt ele mai exact!
File din istoria noastră: Mai multe localități maramureşene au împlinit azi 657 ani de la prima atestare documentară. Vezi aici care sunt ele mai exact!
Sărbătoare pentru mai multe localități din Maramureșul Istoric (centrul și estul județului). Marți, 2 februarie, s-au împlinit 657 de ani de la prima lor atestare documentară.
Lista cuprinde localitățile Borşa, Moisei, Vişeu, Ieud, Sălişte, Săcel şi Bocicoiel. Atestarea a fost făcută într-un document emis la data de 2 februarie 1365, prin care Regele Ludovic dăruiește voievodului maramureșean Balc, fiul lui Sas, și fraților săi Drag, Dragomer și Ștefan, mai multe localități din Maramureșul Istoric confiscate de la Bogdan Vodă.
Redăm textul primei mențiuni documentare a acestor localităţi din Maramureşului Istoric (2 februarie 1365): “Regele Ludovic dăruiește lui Balc, fiul lui Sas, și fraților sei, Drag, Dragomir și Ștefan în recompensa servituțiilor moșia Cuhnea cu pertinențiile sale: Jeud, ambele Vișae, moyseni, Borșa și ambele Seliște, confiscate dela Bogdan Vodă eșit la Moldova și căzut sub nota de infidelitate” – Diplome maramureșene din secolele XIV și XV, autor Dr. Ioan Mihalyi de Apșa.
“Pe 2 februarie 1365, au fost atestate satele Ieud, Bocicoel, „cele două Vişae” (probabil Vişeu de Jos şi de Mijloc), Moisei, Borşa şi „cele două Sălişti” (Săcel şi Săliştea de Sus): „villis Jood, Bachkow, Kethuyssou, Moyse, Bors et Keethzeleste”. Diploma a fost oferită de regele Ludovic cel Mare voievodului Maramureşului Balc, fiul lui Sas şi fraţilor săi, ca recompensă pentru luptele contra „necredinciosului” Bogdan Vodă, întemeietorul Ţării Moldovei. Diploma a fost reîntărită de Regina Maria a Ungariei, pe 22 iunie 1384. Pergament, fragment de sigiliu de ceară, Biblioteca Academiei Române, Bucureşti”, a explicat istoricul și publicistul maramureșean Teofil Ivanciuc.
C.Ț.