Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 9 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 9 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 9 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 14 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 15 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 16 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 16 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 1 zi în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 1 zi în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 1 zi în urmă
File din istoria noastră: Orașul din Maramureș în care avem monumentul unic care arată vitejia locuitorilor acestui spațiu. Povestea din anul 1717!
File din istoria noastră: Orașul din Maramureș în care avem monumentul unic care arată vitejia locuitorilor acestui spațiu. Povestea din anul 1717!
Orașul Cavnic, județul Maramureș, adăpostește un obiectiv turistic despre care, cel mai probabil, mulți nu știu foarte multe informații. Este vorba despre Stâlpul Tătarilor.
Se știe faptul că orașul maramureșean este o destinație turistică recunoscută la nivel național, în plină ascensiune în ultimii ani. Însă Cavnicul nu înseamnă doar pârtii de schi sau peisaje de vis.
Orașul pe vremuri mineresc ascunde și o mulțime de alte obiective, unul fiind acest monument. El amintește de invazia tătarilor din anul 1717. În fapt, în anul acela, tătarii au pătruns și în Cavnic, amenințându-l cu distrugerea. Opoziția curajoasă a locuitorilor, ajutați și de țăranii din Șurdești, a zădărnicit invazia tătară, răspingându-i pe păgâni. În amintirea faptei vitejești, s-a ridicat un obelisc de piatră, înalt de 7,2 metri, pe care se află inscripția „Anno 1717 usque hic fuerunt tartari”, ceea ce tradus înseamnă „În anul 1717, până aici au ajuns tătarii”. Monumentul se află în cartierul Erstiol din Cavnic, pe strada care poartă numele obiectivului în sine, adică Stâlp Tătar, și mai este cunoscut și sub denumirile de Piatra Tătarilor sau Piatra Scrisă. Ar mai fi lucruri extrem de interesante de spus despre acest monument istoric, lucruri mai puțin știute de maramureșeni.
El a dat naștere unei legende privind victoria pe care o reiterează. Din bătrâni se spune că pentru înfrangerea tătarilor, căvnicarii au apelat la o metodă inedită, s-au costumat în brondoși, cu măști și hamuri cu clopote și au speriat astfel caii inamicilor, făcându-le imposibilă înaintarea. În amintirea momentului victorios, căvnicarii păstrează și astăzi obiceiul de a se costuma în brondoși, în preajma Crăciunului, explică specialiștii maramureșeni în domeniu.
C.Ț.