CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 2 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 3 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 6 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 7 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 8 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 8 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 8 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 8 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 9 ore în urmă
Când omul sfințește locul - 10 ore în urmă
File din istoria noastră: Povestea căii maramureșene dintre Mănăstirea și sat Giulești centrul comunei. Cum arată calea reabilitată! (FOTO)
File din istoria noastră. Povestea căii maramureșene dintre Mănăstirea și sat Giulești centrul comunei. Cum arată calea reabilitată recent!
Comuna Giulești este alcătuită din formată din satele Berbești, Ferești, Giulești (reședința) și Mănăstirea. Satul Mănăstirea este legat de centrul de comună printr-un pod peste râul Mara.
Zilele trecute, mai exact luni, 13 septembrie, a avut loc inaugurarea podului reabilitat recent despre care vorbim. A fost o sărbătoare în comunitatea locală. La tăierea panglicii au participat și oficialități, dar și maramureșeni costumați în celebrul port popular. Acest obiectiv a fost construit prin Compania Națională de Investiții (CNI) și este singura modalitate prin care satul Mănăstirea poate fi legat de DN 18, și, ca atare, de comuna Giulești de care aparține, arată autoritățile locale. Obiectivul trebuia să fie finalizat abia în 2023, dar iată că s-a făcut mai repede, lucru foarte bun.
Însă iată lucruri interesante despre acest pod! ”Acest pod are un trecut încărcat de istorie și tradiție. Cu foarte mulți ani în urmă, în acest loc se sărbătorea ”Tânjaua de pe Mara”, cel mai frumos obicei de primăvară din Maramureșul Istoric, care atesta vechimea agriculturii ca ocupație în acest ținut voievodal. Cu prilejul acestui eveniment era sărbătorit cel mai bun și cel mai harnic gospodar, fruntaș al satului, care a ieșit primul la arat, bucurându-se de cinstirea comunității. Sărbătoarea se ținea în ziua de Sângeorz (23 aprilie). Tot cu ocazia acestei sărbători, în apa care trecea pe sub acest pod erau udate și fetele satului, un obicei foarte străvechi al ținutului”, arată Laurențiu Batin, primarul comunei Giulești. Iată câteva din fotografiile vechi găsite de primar în timpul documentării sale în galeria atașată articolului de față, unde se regăsesc și câteva instantanee de la inaugurarea recentă.
C.Ț.