Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 13 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 13 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 18 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 19 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 19 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 1 zi în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 2 zile în urmă
Fostele închisori comuniste ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO
Marți, 20 februarie 2024, a avut loc o discuție privind inițierea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori comuniste în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Acestea sunt cele de la: Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraș.
Temnițele sunt locuri simbol, reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste și păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar.
Se dorește punerea lor în valoare, ca spații ale memoriei, învățării și reflecției.
„Ministerul Culturii, prin efortul Institutului Național al Patrimoniului și al partenerilor implicați, a pregătit foaia de parcurs, cu obiectivele științifice și administrative, pentru completarea în conformitate cu cerințele UNESCO, a dosarului de înscriere în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO,” a transmis Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.
Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, în timpul regimului comunist au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată, destinate deținuților politici.În acestea au suferit peste 3 milioane de români, dintre care 800.000 au murit.
Abuzurile și încălcările grave ale drepturilor omului au fost sistematic administrate în toate inchisorile și lagărele comuniste din România.
În perioada celor aproape 45 de ani de teroare comunistă (1945-1989), România a devenit o țară a crimei organizate, a camerelor de tortură, a temnițelor și lagărelor de exterminare.
Un popor întreg a trăit în spaimă, umilință, minciună și delațiune.
Lăcrimioara ZOTA