Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 43 minute în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 2 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 13 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 13 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 zile în urmă
Fotograful băimărean Ilie Tudorel, premiat în cadrul Concursului Național ”Fotografia – Document Etnografic”
În perioada 10 – 27 octombrie, publicul clujean și nu numai este invitat să descopere universul satului românesc contemporan, prin intermediul expoziției prestigiosului Concurs Național ”Fotografia – Document Etnografic” (F-DE).
Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de Asociația „Art Image”, proiectul a ajuns la ediția cu numărul XXI.
Peste 150 de fotografii etnografice recente vor putea fi admirate atât pe simeze, cât și în secțiunile digitale proiectate pe un monitor. Aceste lucrări au fost realizate de zeci de artiști fotografi din România, Polonia și Țara Galilor, care străbat țara neîncetat, pasionați de satul românesc. Lucrările lor, selectate de juriul competiției, alcătuiesc tabloul unui sat care își mai păstrează unele tradiții sau face eforturi să le reînvie. Aratul tradițional cu plugul, păstoritul, încondeiatul ouălor, claca la coasă, „Fărșangul” și „Obiceiul Moșilor” sunt doar câteva dintre ocupațiile și obiceiurile comunităților sătești de români, maghiari, secui, ceangăi sau sași din majoritatea zonelor etnografice ale României.
Vernisajul și decernarea premiilor a avut loc azi, 12 octombrie, de la ora 12.00. Expoziția cuprinde lucrări ale fotografilor din România, Polonia și Țara Galilor. Din Maramureș expun fotografii Tudorel Ilie (Baia Mare) și Mariana Scubli (Sighetu Marmației).
De asemenea, anunțăm cu bucurie că Premiul Special al Etnologului i-a fost acordat lui Ilie Tudorel.
„PREMIUL SPECIAL AL ETNOLOGULUI este una dintre noutățile ediției 2024 a Concursului național Fotografia-document etnografic, introdus alături de cele 11 premii deja consacrate.
Acesta este o recunoașterea a acurateței și relevanței etnografice a fișelor ce însoțesc fotografiile din concurs, astfel încât imaginile să nu piardă din importanța lor de document etnografic.
Premiul Special al Etnologului pentru ediția F-DE 2024 a fost acordat domnului Ilie Tudorel din Baia Mare.
În fișa de jurizare, etnologul Cosmina Mocanu Timoce, cercetător științific și membră a juriului, a notat: autorul consemnează data realizării și identitatea persoanelor fotografiate, oferind totodată repere importante din povestea de viață a acestora. Fișele de observație a obiceiurilor surprinse in situ sau în context festivalier, respectiv a meșteșugurilor tradiționale și a instalațiilor țărănești fotografiate sunt realizate atent, autorul oferind deopotrivă detalii de ordin descriptiv relevante pentru memoria comunităților pe care le-a cercetat și interpretări echilibrate”, transmit organizatorii.
Jocul Moșilor
Gătitu miresei în Țara Oașului
La gura sobei