Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
Fraternitatea înainte de toate: În tot Maramureșul avem solidaritate maximă ca atare spațiul special ”Mama și copilul” în Blue Dot Sighet este acum funcțional!
Fraternitatea înainte de toate: În tot Maramureșul avem solidaritate maximă ca atare spațiul special ”Mama și copilul” în Blue Dot Sighet este acum funcțional!
Gestionarea crizei refugiaților ucraineni la nivelul județului Maramureș înseamnă, pe lângă cazare, masă sau transport și consiliere socială, psihologică, dialog și găsirea unor soluții ocupaționale pentru persoanele care aleg să rămână mai mult timp pe teritoriul județului nostru, arată autoritățile din Maramureș.
În acest context, joi, 7 aprilie, la sediul ASSOC a avut loc întâlnirea săptămânală a grupului de suport a refugiaților, prilej cu care s-a discutat despre posibilitatea integrării copiilor ucraineni în școli și despre gratuitatea la serviciile medicale de stat. La întâlnire au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, dar și membrii unei delegații franceze formată din: Daniel Fouillouse – fost ministru de stat și primar în Dunkerque și Karim Louzani – director regional Hauts de France al Crucii Roșii Franceze. S-a luat în calcul ideea organizării unor activități prin care refugiații să poată comunica între ei, să-și poată petrece util și plăcut timpul liber. S-a pus, de asemenea, problema găsirii unor locuri de joacă gratuite pentru copiii ucraineni. Refugiatele ucrainence participante la întâlnire au fost extrem de emoționate de faptul că există preocupare atât pentru refugiații care se află pe teritoriul județului Maramureș, cât și pentru cetățenii ucraineni care au rămas în țară și cărora li se trimit constant ajutoare. De la depozitul de la Casa Armatei din Baia Mare s-au distribuit produse de strictă necesitate pentru patru femei și patru copii ucraineni. Azi a devenit funcțional containerul ”Mama și copilul”, adus prin bunăvoința UNICEF și instalat ieri în Punctul de Trecere Frontieră Sighetu Marmației. Aici, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș vor oferi consiliere psihologică și asistență socială tuturor celor care, odată ajunși în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației vor avea nevoie de asemenea servicii.
Dotări speciale pentru ”Mama și copilul” în Blue Dot! Un spațiu special “Mama și copilul” este funcțional, începând de astăzi, 7 aprilie 2022, cu sprijinul UNICEF România, destinat mamelor și copiilor ucraineni ajunși în Maramureș prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației. Spațiul confortabil, cu dotări speciale, a fost instalat în zona Blue Dot de la PTF Sighetu Marmației. Angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș vor putea oferi servicii de specialitate copiilor, cuplurilor mamă-copil și persoanelor cu dizabilități care sosesc din Ucraina în România, inclusiv consiliere psihologică, atunci când situația o impune. DGASPC Maramureș asigură permanența la PTF Sighetu Marmației de la începutul conflictului din Ucraina, dată de la care, în colaborare și coordonare cu autoritățile și instituțiile responsabile, a inițiat demersurile necesare astfel încât respectarea drepturilor copiilor și protecția lor adecvată să fie puse în practică, în regim de urgență și să răspundă nevoilor acestora, prin asigurarea accesului la serviciile de specialitate: Preia de la reprezentanții Poliției de Frontieră Române situația minorilor neînsoțiți; Înregistrează minorii neînsoțiți și persoanele adulte care călătoresc cu minorii; Transmite situațiile Grupului operativ pentru minorii neînsoțiți constituit la nivelul județului Maramureș; Informează persoanele adulte care călătoresc împreună cu minorii cu privire la condițiile de acordare a unei forme de protecție în România și existența serviciului de urgență 112, precum și a numărului unic național pentru copii 119 pentru raportarea cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului, disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România; Identifică nevoile emoționale caracteristice situațiilor de criză și facilitează acordarea serviciilor specializate oferite de către un psiholog sau asistent social; Menține permanent legătura cu coordonatorul Grupului operativ pentru minorii neînsoțiți, pe care îl anunță imediat după intrarea unui grup de minori neînsoțiți, proveniți din centrele de plasament sau, după caz, din sistemul de protecție specială din Ucraina, în vederea identificării serviciilor sociale destinate copiilor în care pot fi preluați minorii, mai arată autoritățile maramureșene.
C.Ț.