Aurel Dan: O viață în culori - 1 oră în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 3 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 3 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 4 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 4 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 4 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - 8 ore în urmă
La Muzeul Satului: Elevii clasei a II-a A de la Colegiul de Arte Baia Mare au avut parte de activități interesante de Ziua Internațională a Cititului Împreună - 8 ore în urmă
Reciclează responsabil în Baia Mare! - 9 ore în urmă
Vișeu de Sus devine mai frumos și mai primitor - 9 ore în urmă
Frații Chindriș au lansat un proiect muzical inspirat din fapte reale, de pe vremea când feciorilor le sosea ordin de plecare în cătănie
Frații Chindriș (Ionuț și George) aduc de fiecare dată bucurie celor care-i ascultă cântând. Reprezintă cu mândrie Ieudul și întreg Maramureșul.
Zilele trecute, aceștia au lansat un proiect muzical special. Pe lângă cântec în sine, interpretarea și videoclipul sunt foarte frumoase. Acesta este clar inspirat din fapte reale, de pe vremea când feciorilor le sosea ordin de plecare în cătănie.
În descrierea video este explicată și povestea acestui proiect muzical:
„Cu mult drag revenim în fața dumneavoastră cu un nou proiect muzical, un cântec reprezentativ zonei noastre!
Vreau să vă povestec cum am ajuns la acest cântec sau mai degrabă cum ne-am întâlnit cu el, pentru că el era deja la noi acasă din vremuri îndepărtate. Pe vremea când eram student la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acum 4 ani, am fost și membru în cadrul Ansamblului de Muzică Tradițională “Icoane” condus de domnul profesor Ioan Bocșa. La una dintre repetiții, pe când studiam cântecele cu tematică de cătănie, am primit fiecare câte o partitură cu un cântec numit “Decât la-mpărat cătană”. Am obeservat în colțul din dreapta-sus că acest cântec a fost cules tocmai din satul meu, din comuna Ieud, județul Maramureș, de la Maria Hotco, prin anii ‘70! A fost o bucurie enormă, mai ales că nu auzisem până atunci acel cântec!
Fiind tocmai din sat de la noi, mi-am dorit foarte mult să înregistrăm acest cântec și de aceea îi mulțumesc din suflet domnului profesor Ioan Bocșa, pentru că fost de acord să-l imprimăm și să-l aducem in fața dumneavoastră!
Este clar inspirat din fapte reale, de pe vremea când feciorilor le sosea ordin de plecare în cătănie, iar aceștia din dragul locurilor natale, a gliei, a familiei, a mândruțelor, refuzau să plece în armată și fugeau în codru, pe păduri!
Astfel s-a întâmplat și la noi în sat, acești tineri numiți “FUGĂI” luptau contra regimului numai ca să fie lăsați în pace!
Vrem să mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizare acestui proiect!”.
Felicitări!
L.C.H.