Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 6 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 8 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 8 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 9 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 10 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 10 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 15 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 18 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 18 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 19 ore în urmă
Frații Petreuș, nestematele folclorului maramureșean
Frații Ștefan și Ion Petreuș au fost renumiți pentru cântecele tradiționale ale Maramureșului.S-au născut în localitatea Glod, comuna Strâmtura, din județul Maramureș, existând o diferență de patru ani între ei.
Ion, fratele mai mic, încă de copil a învățat să cânte la fluier, vioară și apoi la ”zongoră,” așa cum se numea în partea locului chitara. Și Ștefan a început să studieze vioara, din fragedă copilărie. Când au mai crescut, au bucurat inimile sătenilor, cântând la Căminul cultural. Au cîștigat și câteva concursuri de amatori și asta le-a dat curaj. S-au angajat amândoi la Ansamblul ”Maramureșul” din Baia Mare. Au colindat localitățile țării, dar au trecut și granițele României, în Bulgaria, Belgia, Olanda, Italia, Egipt, China. În radio și televiziune au debutat în 1968 iar primul lor disc l-au înregistrat un an mai târziu.
Frații Petreuș, moroșenii cu cetera și zongora
Au cântat în fața a milioane de oameni. Munca lor pe tărâmul muzicii tradiționale populare maramureșene a fost încununată de primirea a sute de premii și diplome.
Ministerul Culturii din Franța i-a recompensat în anul 1984 cu distincția ”Cavaleri ai Ordinului de Artă și Litere”, iar Institutul American de Biografii le-a acordat premiul ”Omul anului 2000” și ”Medalia de aur” în anul 2010.
Ion moare în anul 2002, în urma unui accident petrecut în curtea casei. Celălalt frate, Ștefan a decedat la distanță de trei zile, douăzeci de ani mai târziu.
În anul 2020, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, a oferit ”Crucea Voievodală Maramureșeană,” lui Ștefan Petreuș, la împlinirea vârstei de 80 de ani, în semn de înaltă apreciere pentru păstrarea și transmiterea folclorului național și maramureșean.
Cântecele lor vor rămâne parte din tezaurul folclorului românesc.
Lăcrimioara ZOTA