Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 37 minute în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 2 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 3 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 3 ore în urmă
Clubul sportiv „Red&Black Dance”- o oportunitate de dezvoltare sportivă și personală - 4 ore în urmă
Astăzi despre Groenlanda, la 92 de ani de la un furt eșuat - 5 ore în urmă
În căutarea unui președinte - 8 ore în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 11 ore în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 13 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 15 ore în urmă
Frații Petreuș, nestematele folclorului maramureșean
Frații Ștefan și Ion Petreuș au fost renumiți pentru cântecele tradiționale ale Maramureșului.S-au născut în localitatea Glod, comuna Strâmtura, din județul Maramureș, existând o diferență de patru ani între ei.
Ion, fratele mai mic, încă de copil a învățat să cânte la fluier, vioară și apoi la ”zongoră,” așa cum se numea în partea locului chitara. Și Ștefan a început să studieze vioara, din fragedă copilărie. Când au mai crescut, au bucurat inimile sătenilor, cântând la Căminul cultural. Au cîștigat și câteva concursuri de amatori și asta le-a dat curaj. S-au angajat amândoi la Ansamblul ”Maramureșul” din Baia Mare. Au colindat localitățile țării, dar au trecut și granițele României, în Bulgaria, Belgia, Olanda, Italia, Egipt, China. În radio și televiziune au debutat în 1968 iar primul lor disc l-au înregistrat un an mai târziu.
Frații Petreuș, moroșenii cu cetera și zongora
Au cântat în fața a milioane de oameni. Munca lor pe tărâmul muzicii tradiționale populare maramureșene a fost încununată de primirea a sute de premii și diplome.
Ministerul Culturii din Franța i-a recompensat în anul 1984 cu distincția ”Cavaleri ai Ordinului de Artă și Litere”, iar Institutul American de Biografii le-a acordat premiul ”Omul anului 2000” și ”Medalia de aur” în anul 2010.
Ion moare în anul 2002, în urma unui accident petrecut în curtea casei. Celălalt frate, Ștefan a decedat la distanță de trei zile, douăzeci de ani mai târziu.
În anul 2020, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, a oferit ”Crucea Voievodală Maramureșeană,” lui Ștefan Petreuș, la împlinirea vârstei de 80 de ani, în semn de înaltă apreciere pentru păstrarea și transmiterea folclorului național și maramureșean.
Cântecele lor vor rămâne parte din tezaurul folclorului românesc.
Lăcrimioara ZOTA