„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 48 minute în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 5 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 5 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 5 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 6 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 6 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 6 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 6 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 6 ore în urmă
La Spitalul Municipal Sighetu Marmației se reia campania „Dacă cunoști boala, o poți preveni sau o poți trata! Participă la testul gratuit!” - 11 ore în urmă
Frumusețile de la noi: Trăiește în arie turistică protejată și este o floare specială! Care este Roua Cerului; locul fain unde crește în Maramureș!
Frumusețile de la noi: Trăiește în arie turistică protejată și este o floare specială! Care este Roua Cerului; locul fain unde crește în Maramureș!
Absolut minunată! Roua Cerului, aflată în aria protejată turistică Tăul Chendroaiei sau floarea care te atrage cu delicatețea ei dar e carnivoră de fapt! Este delicată, suavă, specială, fotogenică. Dar să începem cu ce înseamnă aria protejată turistică la care facem referire!
Destinația de ecoturism Eco Maramureș este teritoriul mărginit de râul Mara, râul Cosău și Munții Gutâi – Creasta Cocoșului, cuprinzând 4 comune: Desești, Călinești, Budești și Ocna Șugatag. „Este un spațiu în care natura a fost foarte generoasă, aici regăsindu-se nu mai puțin de 7 arii naturale protejate: Creasta Cocoșului, Tăul Chendroaiei, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni și Pădurea Crăiască. Vedeta destinației Eco Maramureș și cea mai accesată arie protejată din zonă este, fără îndoială, Creasta Cocoșului!”, arată reprezentanții Eco Maramureș. Însă noi ne referim acum la Tăul Chendroaiei.
Tăul Chendroaiei, situat sub Creasta Cocoșului, la 1043 metri altitudine, este constituit de fapt din două ochiuri de apă, reminiscențe ale unui fost lac, mult mai mare, transformat într-un tinov, prin colmatare și înmlăștinire. „Este un obiectiv turistic de neratat dacă vă aflați în zona Munții Gutâi-Creasta Cocoșului. În apele-i întunecate se reflectă magnific stâncile abrupte ale Creastei Cocoșului, prilej pentru fotografii spectaculoase, numai bune de împărtășit cu prietenii. Aici puteți admira o mică plantă carnivoră, ceva mai specială, foarte delicată și suavă, după cum îi este și numele – Roua Cerului – și ea foarte fotogenică! Tăul este situat chiar lângă traseul cruce roșie ce urcă din satul Breb. Dacă vii dinspre Pasul Gutâi sau Mara, trebuie să te abați puțin pe trasul cruce roșie la intersecția de sub Creasta Cocoșului”, arată reprezentanții Eco Maramureș.
Destinația ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului este susținută printr-un parteneriat local care include reprezentanți ai administratorilor ariilor protejate, autorități publice locale, ONG-uri dedicate dezvoltării durabile și conservării naturii și reprezentanți ai sectorului privat. „Obiectivul nostru: să dezvoltăm, alături de localnici și de turiștii care ne sunt oaspeți, un turism responsabil, întemeiat pe respectul pentru valorile naturale și culturale ale acestui loc fără seamăn în lume – să-i conservăm valorile patrimoniale să le dăm mai departe generațiilor care vin, așa cum și noi le-am primit de la înaintașii noștri”, se descriu reprezenttanții Eco Maramureș.
C.Ț.