„Șezătoarea generațiilor” la Suciu de Sus - 28 minute în urmă
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului contraatacă: „Reformați, nu cosmetizați!” - 38 minute în urmă
Prognoza ANM: Următoarele patru săptămâni aduc vreme mai caldă decât normalul și precipitații deficitare în toată țara - 42 minute în urmă
Sighetenii s-au prins în horă de Ziua Unirii Principatelor Române - 4 ore în urmă
Solemnități oficiale organizate la Palatul Administrativ din Baia Mare de Mica Unire - 5 ore în urmă
Donald Trump și „marea curățenie”: expulzări în masă și controverse - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să folosești vizualizarea și afirmațiile rațional pozitive pentru a reduce anxietatea și a-ți crește încrederea? - 6 ore în urmă
Alerte la aeroportul Otopeni: Două avioane forțate să aterizeze de urgență - 6 ore în urmă
David Popovici a bifat o nouă achiziție costisitoare. Ce și-a cumpărat campionul olimpic - 7 ore în urmă
Atelier de creație organizat de Muzeul de Etnografie la Școala „Lucian Blaga” din Baia Mare - 8 ore în urmă
Frumusețile Maramureșului: A înflorit laleaua pestriță în Cheile Lăpușului! „Floarea de șah”, ocrotită prin lege, poate fi admirată în toată măreția ei! (FOTO)
Flora Maramureșului este fabuloasă! În orice zonă din regiunea noastră se găsesc plante uimitoare care “fură privirea” oricui. Un astfel de exemplu este celebra lalea pestriță sau “floarea de șah”, așa cum este numită! Ea a fost surprinsă în fotografii de neobositul ranger Viorel Coroian.
Laleaua pestriță, fritillaria montană, a înflorit în Cheile Lăpușului. „Floarea de șah”, cum i se mai spune, este ocrotită de lege. Cheile Lăpușului și Pădurea Bavna din Fersig sunt singurele locuri în care poate fi văzută, în Maramureș, această frumusețe!
Fritillaria meleagris, denumită popular laleaua pestriță, este o plantă cu flori din familia liliaceelor ce se găsește extinsă în Eurasia. Numele Fritillaria provine din latinescul fritillus având semnificație de „cutie cu zaruri,” posibil referindu-se la împestrițarea petalelor florilor necultivate (în engleză, dice-box), deși această abordare semantică este disputată, conform specialiștilor.
Floarea plantei are un motiv cadrilat (pestriț), prezentându-se în variante multiple de purpuriu sau, uneori de roșu spre purpuriu. Câteodată florile sunt complet albe. Înflorește din martie până în mai, crescând între 15 și 40 de cm în înălțime. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm și conține alcaloizi otrăvitori. Crește pe terenuri ierboase, în luncile râurilor până la circa 800 de metri altitudine, conform acelorași specialiști.
Laleaua pestriță este o plantă nativă Europei și vestului Asiei, dar în multe locuri, inclusiv în România este specie amenințată cu dispariția în sălbăticie, dar poate fi foarte comună în grădini. În România poate fi admirată în mai multe locuri, așa cum sunt Timiș, Suceava, Bihor și Maramureș. Crește în Fersig, în Pădurea Bavna și în Țara Lăpușului, mai exact în Cheile Lăpușului. Vă invităm să o admirați în fotografiile lui Viorel Coroian, atașate acestui material!
C.Ț.
1 Comentariu în această postare
Lucian Petru Goja
Pt. Viorel Coroian , cu tot respectul :
In Defileul Lăpușului-flanc sting geografic aferent zonei Peteritea-Vima Mică , habitează specia Frittilaria montana -pe substrat dolomitic -arid , alături de Narcissus poeticus -narcisa albă ,spre deosebire de Frittilaria meleagris (popular au aceeasi denumire) care habitează in Rodina La Mociri & pădurea Fersig- Sub Dii & Rezervatia Bavna în conditii silvatice cu pinza freatică superficială si sol umed-mlăștinos.
Cu stimă, LPG