Casiana Bordea din Bogdan Vodă a obținut premiul I la Festivalul-Concurs Interjudețean „Cap de primăvară, talente din școală” - 4 ore în urmă
S-a pus piatra de temelie pentru noua biserică din Groși - 5 ore în urmă
„De Dragobete”, spectacol folcloric la Centrul Cultural din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Maramureșul a cucerit publicul la Târgul de Turism al României – ediția de primăvară - 8 ore în urmă
Voleibalistele de la CS Marta revin pe teren - 8 ore în urmă
Sport și competiție în Fărcașa: „Comuniada” și-a desemnat câștigătorii - 8 ore în urmă
Borcutul Trestia, un izvor valoros, aflat la doar câțiva kilometri de Baia Mare - 9 ore în urmă
Radu Jude premiat la Berlinală cu Ursul de Argint, pentru cel mai bun scenariu - 9 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XIX) - 10 ore în urmă
Noi oportunități pentru unitățile de creștere și procesare a cărnii de pasăre - 12 ore în urmă
Frumusețile Maramureșului: Imagine rară cu o lupoaică ce reglează echilibrul natural, vânând rozătoare. Instantaneul, realizat după o pândă de 24 de ore (FOTO)
Imagine spectaculoasă surprinsă în Maramureș. O tânără lupoaică adoptă strategia de vânătoare a unei vulpi pentru a captura rozătoarele din pădure. Fotografia a fost realizată de sigheteanul Mark Munteanu.
Rolul lupului în mediu este cunoscut. El joacă “o misune-cheie” în ecosistem, prin faptul că restabilește echilibrul. Vânează, mai exact, animalele slabe sau bolnave ori aflate în surplus, contribuind, astfel, la sănătatea populațiilor de animale din teritoriul lor.
„Profitând de abundența de rozătoare, un lup tânăr adoptă o strategie de vânătoare întâlnită de multe ori în rândul vulpilor. Mereu mi-am dorit un asemenea cadru, însă niciodată nu mi-am imaginat că protagonistul principal va fi un lup. Morala: Natura e mereu surprinzătoare!”, a explicat autorul fotografiei, Mark Munteanu (vezi foto atașat), pe pagina Wild Maramureș.
DirectMM.ro a vorbit cu Mark Munteanu, fotograful venind cu explicații suplimentare pentru cei fascinați de frumusețile naturii. „Vorbim despre un lup solitar care, ulterior, s-a dovedit a fi femelă. Din cauza infuziei și a excesului de rozătoare din pădure, lupii, cât și restul animalelor, profită de acest aspect. Încă un motiv în plus pentru care sunt benefici cadrului natural, reglând astfel de puseuri din polulația rozătoarelor. Cadrul a fost realizat după o pândă de 24 ore, iar întâlnirea a scos la iveală iscusimea și abilitatea de vânător ale lupilor, cât și calmul și lipsa de teamă de care a dat dovadă animalul, odată ce a simțit prezența omului”, a detaliat, pentru DirectMM.ro, Mark Munteanu.
Iubitorul de natură a întărit, însă, și faptul că nesăbuința omului poate distruge aceste legături firești din ecosistem. “Toate aceste „minuni” se vor pierde dacă vom continua să distrugem cadrele naturale. Este cazul să ne gândim serios la ce lăsăm în urma noastră”, a punctat Mark Munteanu.
C.Ț.
Foto – Mark Munteanu / Wild Maramureș