Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 9 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 1 oră în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 1 oră în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 2 ore în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 14 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Frumusețile Maramureșului: Tăul Morărenilor este o arie protejată turistică situată chiar în apropierea Crestei Cocoșului. Are o faună și floră speciale (FOTO)
Frumusețile Maramureșului. Tăul Morărenilor este o arie protejată turistică situată chiar în apropierea Crestei Cocoșului. Are o faună și floră speciale! Un loc superb care așteaptă să fie vizitat.
Dar să începem cu ce înseamnă aria protejată turistică la care facem referire! Destinația de ecoturism Eco Maramureș este teritoriul mărginit de râul Mara, râul Cosău și Munții Gutâi – Creasta Cocoșului, cuprinzând 4 comune: Desești, Călinești, Budești și Ocna Șugatag.
„Este un spațiu în care natura a fost foarte generoasă, aici regăsindu-se nu mai puțin de 7 arii naturale protejate: Creasta Cocoșului, Tăul Chendroaiei, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni și Pădurea Crăiască. Vedeta destinației Eco Maramureș și cea mai accesată arie protejată din zonă este, fără îndoială, Creasta Cocoșului!”, arată reprezentanții Eco Maramureș. Însă noi ne referim acum la Tăul Morărenilor.
„Între Creasta Cocoșului și satul Breb, într-un peisaj mozaicat de pădure, tufărișuri și fânațe neumblate, există un lac ascuns – de o frumusețe rară: Tăul Morărenilor (cunoscut și cu numele de Tăul Brebului). Este un lac aproape circular, adânc de 6,9 metri în punctul maxim, care s-a format printr-o alunecare de teren. Azi lacul e alimentat de un pârâu cu debit constant și de izvoare subterane, iar surplusul se scurge în Valea Mare, unul dintre afluenții râului Mara. Pe lângă păsările din diverse specii, printre care se numără rața sălbatică mare, în lac și în jurul lui trăiesc viețuitoare de toate felurile: broasca roșie de munte, șopârla de munte, buhaiul de baltă cu burtă galbenă, corcodelul mic și chiar vipera. Găsiți și plante specifice locului – trifoiul de baltă, ţăpuşica, aninul negru, alunul, salcia aurie, socul. La Lacul Morărenilor, puteți ajunge printr-o drumeție care urcă până la 853 metri – sau cu bicicleta, pe traseul ce pornește din Breb, marcat cu cruce roșie. Dacă porniți din Pasul Gutâi, urmați marcajul bandă roșie până la urcarea spre Creasta Cocoșului, apoi continuați pe marcajul cruce roșie, trecând pe lăngă Tăurile Chendroaiei. De pe malul lacului veți avea o priveliște deosebită asupra Crestei Cocoșului și a vârfului Gutâi, numai bună de admirat și imortalizat în fotografii”, arată reprezentanții Eco Maramureș.
Destinația ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului este susținută printr-un parteneriat local care include reprezentanți ai administratorilor ariilor protejate, autorități publice locale, ONG-uri dedicate dezvoltării durabile și conservării naturii și reprezentanți ai sectorului privat. „Obiectivul nostru: să dezvoltăm, alături de localnici și de turiștii care ne sunt oaspeți, un turism responsabil, întemeiat pe respectul pentru valorile naturale și culturale ale acestui loc fără seamăn în lume – să-i conservăm valorile patrimoniale să le dăm mai departe generațiilor care vin, așa cum și noi le-am primit de la înaintașii noștri”, se descriu reprezenttanții Eco Maramureș.
C.Ț.