Share
Frumusețile Maramureșului: Un eșantion mineral complex de la Mina Cavnic, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: Un eșantion mineral complex de la Mina Cavnic, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a anunțat care este exponatul săptămânii în curs. 

Este vorba despre un eșantion mineral din calcit, siderit, sfalerit și calcopirită. Specialiștii au explicat și ce este calcitul.

Calcitul (CaCO₃) – este unul dintre cele mai răspândite minerale din domeniul sedimentar și filoanele hidrotermale. Piesa din imagine conține agregate semisferice de calcit alb, cristale romboedrice maronii de siderit, calcopirită galbenă cu luciu metalic și cristale negre lucioase de blendă, reunite într-un eșantion cu o estetică deosebită. Carbonatul de calciu reprezintă materia primă pentru producerea varului și cimentului, este folosit în construcţii, în industria chimică, a sticlei şi a oţelului. Cristalele pure și transparente se utilizează în industria optică, au explicat reprezentanții unității muzeale băimărene.

Dimensiuni: 16/14/7 cm
Proveniență: Mina Cavnic, Maramureș, România
Expunere: Dijon (Franţa, 1999); Techirghiol (2001); Techirghiol (2003); Bucureşti (2010); Râmnicu Vâlcea (2013); Drobeta Turnu Severin (2013); Zalaegerszeg, Kaposvar (Ungaria, 2015); Giurgiu (2016); Pecs (Ungaria, 2016)
Foto © Valentin Ganța.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu