Share
Frumusețile Maramureșului: Un eșantion mineral din stibină și calcit, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Frumusețile Maramureșului: Un eșantion mineral din stibină și calcit, exponatul săptămânii la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare (FOTO)

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare a anunțat care este exponatul săptămânii în curs. 

Este vorba despre un eșantion mineral din stibină și calcit. Specialiștii au explicat și ce este stibina.

Stibina (antimonitul) (Sb₂S₃) este unul din mineralele ce formează cele mai spectaculoase flori de mină, datorită particularităților cristalografice, în special concreșterilor radiare ale cristalelor acicular-columnare. Deși relativ rară pe plan mondial, este întâlnită în aproape toate minele din Maramureș, iar cristalele lungi prismatic-tabulare cu striațiuni verticale și luciu metalic sunt specifice eșantioanelor de la Mina Herja. Este totodată și principala sursă de obținere a antimoniului (stibiului) și se întrebuințează în industria cauciucului, sticlăriei, farmaceutică și tipografică, au precizat reprezentanții unității muzeale băimărene.

Dimensiuni: 16/13/13 cm
Proveniență: Mina Herja, Maramureș, România
Expunere: Graz, Viena, Linz, Klagenfurt (Austria, 1984 – 1985) ; Monaco (2004); Szolnok, Budapesta, Sopron, Debrecen (Ungaria, 2006 – 2007); Haga (Olanda, 2008); expoziția temporară Jubiliara 25 (la sediu, 2014)
Foto © Valentin Ganța

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu