De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 2 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 2 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 2 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 6 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 7 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 7 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 8 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 10 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 10 ore în urmă
Geologul Oscar Edelstein și scriitorul Vasile Igna ar putea fi noii cetățeni de onoare ai Maramureșului
Județul Maramureș ar putea avea doi noi cetățeni de onoare. Este vorba despre geologul Oscar Edelstein și scriitorul Vasile Igna. Consilierii județeni vor vota în ședința din 30 august în acest sens.
Oscar Edelstein s-a născut în 9 august 1938, la București. Mama sa era din capitală, iar tatăl din Cufoaia, un sat de lângă Târgu Lăpuș. Este geolog din 1960, de când a absolvit facultatea de specialitate. Ca geolog a lucrat la Baia Mare la o întreprindere care se ocupa de găsirea zăcămintelor de plumb, zinc, cupru, aur și argint. Pentru unele zăcăminte, puse în evidență, a fost premiat, primind totodată și un Premiu al Academiei Române, pentru prelungirea zăcământului de cupru, plumb, zinc, aur și argint din zona Baia Sprie. A lucrat și în Chile, în deșertul Atacama.
De pietrele ornamentale a început să se ocupe din 1983, când a fost în Statele Unite ale Americii, la o expoziție de minerale și a văzut cum se prelucrează. Din acel moment, s-a dedicat prelucrării pietrelor autohtone de pe teritoriul României.
De asemenea, între anii 2001–2003 realizează „inventarul” apelor minerale din județele Maramureș și Satu Mare.
Vasile Igna s-a născut în 4 martie 1944, în Ardusat. Este absolvent al Facultății de Filologie din Cluj-Napoca și a fost profesor de limba română (1966-1969), editor (Dacia, 1969-1994) și diplomat (Paris, București și Berna, 1994-2007).
A debutat editorial în 1969, cu volumul Arme albe. A publicat poezie, eseuri, cronici literare și plastice, traduceri în principalele reviste literare și culturale românești. Poemele sale au aparut în volume, antologii și reviste literare din numeroase țări europene, precum și in SUA, Canada, India și Coreea de Sud.
Este membru al Uniunii Scriitorilor și al PEN Club și laureat al mai multor premii literare.