În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 oră în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 1 oră în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 1 oră în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 2 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 2 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 5 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 5 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 5 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 6 ore în urmă
Gerul învăluie din weekend: Vremea în aria naturală maramureșeană va cunoaște ce înseamnă adevărata normalitate de februarie! Atenționare în județ!
Gerul învăluie din weekend: Vremea în aria naturală maramureșeană va cunoaște ce înseamnă adevărata normalitate de februarie! Atenționare în județ!
Situație incredibilă în cursul zilei de sâmbătă, 4 februarie 2023. Valorile termice la nivelul tuturor stațiilor omologate, dar și în teritoriu, se vor prăbuși, efectiv, în termometre.
De la 4 grade, maxima zilei de sâmbătă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, vom avea -7 grade, iar de la 1 grad, la -14 grade în depresiunile din județul Maramureș, întrucât radiația nocturnă va permite. Practic, în zilele de 5, 6, 7, 8, 9 februarie, vom avea maxime de la -9-, -7 la -5, -4 grade și minime de la -14, 13 la -9, -7 grade și cer mai mult senin. Probabilitatea de precipitații va fi redusă, poate mai ridicată în noaptea de 7 către 8 februarie.
Săptămâna 1 (30 ianuarie-5 februarie). Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână local în sud-est și la munte, dar și mai ridicate în extremitatea de nord-est, sud-vest și de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în zonele montane, dar și în general deficitar în regiunile extracarptice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 2 (5-13 februarie). Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în regiunile centrale, sud-estice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice. Săptămâna 3 (13-20 februarie). Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, local în regiunile sudice, nordestice și în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă. Săptămâna 4 (20-27 februarie). Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile sudice, dar și local excedentare în nordul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
În concluzie. Vreme cu ninsori pe arii chiar importante și local chiar însemnate cantitativ! În tot acest timp, vrema va fi cu fluctuații termice. Va urma o perioadă cu ger consistent. Apoi, încălzire, iar local cu precipitații însemnate cantitativ în regiunea noastră. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Vom reveni cu amănunte!
ACTUALIZARE – Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 4 februarie 2023, noi atenționări de specialitate.
ATENȚIONĂRI METEOROLOGICE
COD GALBEN
Fenomene vizate și zone afectate: viscol și ninsori moderate cantitativ la munte
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 20
La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăși 80…90 km/h. Temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În Carpații Meridionali și Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20…25 cm.
Notă: În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).
De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.
COD PORTOCALIU
Fenomene vizate și zone afectate: viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1800 m altitudine
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20
La altitudini de peste 1800 m, în Carpații Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90…100 km/h) și vizibilitate foarte redusă.
COD GALBEN
Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în Banat, Crișana și jumătatea de vest a Transilvaniei
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 06
În zona vizată, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 50…70 km/h, iar în vestul și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade în care rafalele se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariția viscolului.
Notă: Temporar va ninge și vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai mică.
COD GALBEN
Zone afectate și fenomene vizate: jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea intensificări ale vântului, perioade cu viscol și transport de zăpadă;
Interval de valabilitate: 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20
În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.
COD PORTOCALIU
Zone afectate și fenomene vizate: pe litoral intensificări susținute ale vântului și viscol
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 02 – 05 februarie, ora 20
Pe litoral, temporar va ninge, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 70…80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona județului Constanța.
Notă: Vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj.
C.Ț.