Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 12 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 12 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 13 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 15 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - 17 ore în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 17 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 18 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - în urmă
Iarna și apariția spectaculoasă: În județul Maramureș lângă municipiul Sighetu Marmației un animal sălbatic remarcat și filmat la vânătoare de șoareci! (VIDEO)
Iarna și apariția spectaculoasă: În județul Maramureș lângă municipiul Sighetu Marmației un animal sălbatic remarcat și filmat chiar la vânătoare de rozătoare!
Un șacal a fost surprins în apropierea municipiului Sighetu Marmației, în timp ce se afla la vânătoare. Autorul imaginilor este profesorul Sorin Hotea, astronom și pasionat de meteorologie și, în general, de natură.
„Sâmbătă am avut o întâlnire neașteptată cu un animal despre care nu știam că există în fauna locală: șacalul. L-am observat de la volan pe un teren la marginea orașului (zona Dobăieș) cum vâna șoareci, sărind cu botul sub zăpadă, exact ca o vulpe, dar dând din coadă ca un câine. M-am apropiat de el, dar nu a reacționat deloc ca un câine, de fapt și-a văzut de vânătoare până am ajuns la vreo 10 metri distanță”, arată Sorin Hotea.
Cu informații suplimentare vine și publicistul și gazetarul Teofil Ivanciuc. „Șacalul a apărut în Maramureș în anii 1980, când au împușcat două exemplare în Munții Rodnei. S-a presupus că au venit din Bulgaria, peste Carpați. Din anii 2000-2010 este foarte frecvent pe Valea Izei, mai ales în zona Strâmtura-Bârsana, unde atacă des oile și i se aude urletul. A luat atât locul lupului (decimat de iernile slabe), cât și al vulpii. Este foarte îndrăzneț, intră în curți, prin sate, fură găini, te lasă să te apropii la 10 metri. În ultimii ani a invadat și zona Văii Tisei, unde atacă frecvent păsările de curte, spre exemplu, satele Tisa, Crăciunești”, arată Teofil Ivanciuc.
Șacalul auriu trăia, până nu demult, doar în sudul țării, în Dobrogea și în Delta Dunării, unde ajunsese din stepele Rusiei, dar a avansat pe cursul râurilor în zone mai înalte și mai reci. Apoi, exemplarele mai puternice s-au răspândit în Campia de Vest și au început sa exploreze teritorii din Suceava, Maramureș și chiar Brașov, arată stirileprotv.ro. Alți specialiști spun că animalele de pradă ar fi migrat din sudul Europei și ar fi ajuns în România, prin Bulgaria sau prin Serbia. Aceasta ar fi însă doar o teorie despre „circuitul” șacalilor în natură. Alta spune că de fapt, animalele s-au înmulțit în Deltă, unde prezența lor a fost semnalată încă de la începutul secolului XX și s-au deplasat, spre Vest, prin Câmpia Română, arată digi24.ro. Specialiştii în fauna Deltei Dunării consideră incorectă demonizarea şacalilor învinovăţiţi de distrugeri prin gospodăriile localnicilor sau chiar de dezgroparea cadavrelor din cimitire. Asemănătoare este problema cormoranilor, despre care Uniunea Europeană se abţine în a da un verdict, afirmând că impactul lor este greu de evaluat în mod obiectiv, arată adevarul.ro. Este clar că animalele sălbatice au arealul lor în care se simt cel mai bine și trebuie protejate, la fel de bine cum trebuie protejate și animalele domestice din gospodăriile oamenilor. Ține de o politică extrem de corectă a autorităților pentru a exista echilibrul necesar ca toată lumea să fie mulțumită și speciile să trăiască în comuniune.
C.Ț.
Video – Sorin Hotea
1 Comentariu în această postare
Vlad
E caine….