Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 6 minute în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 53 minute în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 1 oră în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 15 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 16 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 17 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 18 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 18 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 19 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Iată statistica oficială DGASPC: Sute de copii din țara vecină, sprijiniți în județul Maramureș! Vezi raportul oficial întocmit de responsabili!
Iată statistica oficială DGASPC: Sute de copii din țara vecină, sprijiniți în județul Maramureș! Vezi raportul oficial întocmit de responsabili!
Desfășurarea războiului pe teritoriul Ucrainei și situațiile de natură umanitară, fără precedent, au impus adoptarea unor măsuri coordonate, menite să asigure protecția copiilor cetățeni ucraineni, precum și a persoanelor cu dizabilități care doresc să beneficieze de servicii sociale, arată oficialii DGASPC Maramureș.
În acest context, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, în colaborare și coordonare cu autoritățile și instituțiile responsabile, a inițiat demersurile necesare astfel încât asigurarea respectării drepturilor copiilor și protecția lor adecvată să fie puse în practică, în regim de urgență și să răspundă nevoilor acestora, prin asigurarea accesului la serviciile de specialitate. DGASPC Maramureș a asigurat permanența, prin personal propriu vorbitor de limbă ucraineană, la primul centru de tip Blue Dot conceput pentru copiii refugiați și familiile lor, operaționalizat la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației, înființat de UNICEF în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu sprijinul autorităților județene, locale și ONG-urilor din județul Maramureș.
DGASPC Maramureș a menținut permanent legătura cu reprezentanții Poliției de Frontieră/Inspectoratul Teritorial Sighetu Marmației și Inspectoratului General pentru Imigrări, prezenți în punctul de trecere a frontierei, pentru a asigura preluarea și protecția copiilor cetățeni ucraineni, ajunși neînsoțiți pe teritoriul țării noastre. Copiii, cuplurile mamă/copil și persoanele cu dizabilități au fost preluate de echipa mobilă de la punctul de trecere a frontierei și transportate în locațiile DGASPC Maramureș sau la asistenți maternali profesioniști din zona Maramureșului istoric, unde au beneficiat de serviciile minime de bază, inclusiv consiliere psihologică, în cazul în care situația o impune. Pe tot parcursul anului 2022, specialiștii DGASPC Maramureș au fost prezenți în Vama Sighetu Marmației, iar din luna martie 2022, s-a asigurat permanența serviciilor de consiliere, sprijin și suport emoțional, la punctul de trecere a frontierei. Rolul nostru principal, sub îndrumarea metodologică a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), este de a oferi protecție și sprijin minorilor neînsoțiți, ajunși pe teritoriul României fără reprezentant legal, dar și de a oferi suport emoțional și consiliere psihologică de urgență mamelor cu copii din Ucraina.
Totodată, în 2022, DGASPC Maramureș a preluat în total 697 de persoane din Ucraina intrate în România prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Dyakovo – Halmeu. Copiii ucraineni și însoțitorii acestora au fost cazați temporar în municipiul Baia Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și al Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Pe parcursul șederii în Baia Mare, grupurile de copii și însoțitorii lor au beneficiat, pe lângă cazare, de masă și asistență socială, astfel încât să beneficieze de tot suportul de care au avut nevoie. Grupurile de ucraineni cazate temporar în municipiul Baia Mare și-au continuat călătoria spre Turcia de pe Aeroportul Internațional Maramureș. În Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației au fost înregistrați în anul 2022 un număr de 1.903 minori ucraineni, conform Ordinului comun pentru aprobarea Procedurii de cooperare între autorități privind intrarea, înregistrarea, tranzitul, șederea, precum și asigurarea protecției drepturilor minorilor neînsoțiți care provin din zona conflictului armat din Ucraina, mai arată DGASPC Maramureș.
C.Ț.