19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 39 minute în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 48 minute în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 2 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 2 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 2 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 6 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 13 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 14 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 19 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - în urmă
Ierni de odinioară. Când s-a înregistrat cel mai gros strat de zăpadă
Nostalgicii vor spune, pe bună dreptate, că „nici iernile nu mai sunt ce-au fost”. Asta pentru că în ultimii ani, ninsorile au fost destul de zgârcite, cu mici excepți.
Jurnalistul Alec Portase face o trecere în revistă a celor mai „înzăpezite” ierni, în Maramureș și în țară.
„În această primă lună de iarnă a anului 2023, la Baia Mare, a nins foarte puțin. Doar în Ajunul Crăciunului, omăt cât să ajungă la genunchiul broaștei. Cei tineri trebuie să afle că nu a fost așa dintotdeauna”, spune el.
„Cele mai grele ierni din istoria României, cu cel mai gros strat de zăpadă, s-au înregistrat în anii 1985, 1954, 1945, 1929, 1901. Bunăoară, în anul 1945, la Vârful Omu din Bucegi, stratul de zăpadă a atins aproape 4 metri. Și în localități ningea vârtos. În București, troienele erau mai înalte decât tramvaiele”, spune el.
În județul Maramureș, localitățile cu mediile cele mai mari de precipitații sunt Cavnic și Băiuț. „În mulți ani, aici, stratul de zăpadă a depășit grosimea de 2 metri. Și eu am trăit multe ierni, la Cavnic, când stratul de omăt era până la streașina casei!”, mai arată el.