Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 35 minute în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 46 minute în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 2 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 2 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 2 ore în urmă
2024, un an cu performanțe pentru Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației - 4 ore în urmă
Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 18 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 19 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 19 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe
Iernile copilăriei de odinioară aveau un farmec aparte iar hainele tricotate de bunicuțe erau o parte esențială a acelor vremuri. Pulovere groase, căciuli, fulare, șosete, mănuși cu un deget, toate păstrau, nu doar căldura, ci și amintirea mâinilor care le-au creat. Mirosul lânii vopsite și a vieții simple adăposteau în haine, povești, rugăciuni tăcute și grija bunicuțelor pentru nepoții ei. În casele de la sate, unde lemnele trosneau în sobe, în timp ce omătul era din belșug, fiecare lucru tricotat era o comoară de neprețuit.
Astăzi trăim într-o lume în care moda și viteza cu care cumpărăm lucruri, par să primeze în fața valorii emoționale. Hainele împletite de bunicuțe au fost înlocuite cu produse de serie, fabricate rapid și vândute pe rafturile magazinelor. Pierdem pe zi ce trece esența lucrurilor, grija, efortul și dragostea investite în ele. Au rămas prea puțini oamenii care retrăiesc frumusețea obiectelor făcute manual, din respect pentru tradiții. E nevoie doar de puțin timp pentru a privi dincolo de aparențe și de a regăsi valoarea autentică a lucrurilor realizate cu sufletul.
Lăcrimioara ZOTA