Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 14 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 14 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 18 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 19 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 1 zi în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 1 zi în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 2 zile în urmă
Ieud și Șișești sunt oficial stațiuni turistice de interes local
În ședința de vineri, 16 februarie 2024, Guvernul României a aprobat atestarea unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional şi local.
La capitolul stațiuni de interes național, s-a aprobat una singură, zona turistică a municipiului Baia Mare. La capitolul stațiuni de interes local, s-au aprobat 13, din care 2 din Maramureș.
Cele 13 sunt: comuna Lereşti, județul Argeş, zona turistică Vârtop-Nucet, județul Bihor, comuna Sâncraiu, judeţul Cluj, comuna Sita Buzăului, județul Covasna, Zona turistică a oraşului Vlăhiţa, județui Harghita, Zona turistică Cincis-Cerna, comuna Teliucu Inferior, judeţul Hunedoara, comuna Râu de Mori, judeţul Hunedoara, Zona turistică a comunei Şişeşti, județul Maramureş, comuna Ieud, județul Maramureş, oraşul Broşteni, județul Suceava, comuna Fârdea, județul Timiş, comuna Murighiol, județul Tulcea, Zona turistică a comunei Costești, Judeţul Vâlcea, comuna Urecheşti, județul Vrancea.
Comuna Ieud are 4.061 locuitori și este așezată pe Valea Izei, între Sighet, Vișeu și Borșa. A fost atestată documentar în anul 1365. Este un fost domeniu al voievodului Balc. Deține mai multe obiective turistice. Biserica din Deal, având hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, datează din a doua decadă a secolului al XVII-lea. Este considerată una dintre cele mai vechi biserici de lemn din România, fiind înscrisă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Biserica a fost declarată monument prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național. Biserica din Șes (sau din vale) a fost ridicată în anul 1712 sau 1717. A fost construită din lemn, după un plan dreptunghiular cu absidă poligonală și decroșată. Acoperișul este cu dublă poală. În cele două biserici s-au păstrat cărți de o deosebită valoare pentru istoria scrisului românesc: ”Codicele de la Ieud” în care sunt cuprinse și trei manuscrise în limba română datate în prima jumătate a secolului al XVII-lea, cel mai probabil între anii 1610-1640, un Ceaslov tipărit la 1715 la Târgoviște; un liturghier datând de la 1759, tipărit la Iași sau un penticostar tipărit la București în 1743.Ieudul este o localitate păstrătoare a unor valori tradiționale, etnografice și folclorice. Un alt obiectiv turistic este Muzeul etnografic al familiei Pleș, care este amenajat sub formă unui atelier meșteșugăresc de prelucrare a cânepii (toate fazele de lucru de la plantă la pânză). Alte obiective ar fi ateliere tradiționale (pivă, tâmplărie, țesătorie, forjă, distilerii) sau cimitirul evreiesc. Agroturismul este în plină dezvoltare la Ieud, fiind construite mai multe pensiuni turistice în ultimii ani.
Comuna Șișești are 5.556 locuitori și este alcătuită din satele Bontăieni, Cetățele, Dănești, Negreia, Plopiș, Șișești (reședința) și Șurdești. Are multe obiective turistice de mare interes. Vorbim despre Biserica de lemn din Plopiș, patrimoniu UNESCO, datând din anul 1798 și având ca hram ”Sfinții Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Șurdești, patrimoniu UNESCO, datând din anul 1721, Biserica de lemn din Șurdești II, adusă din Bontăieni în 1930, Biserica de lemn din Șișești, construită în anul 1672, modificată în 1763 și înlocuită în 1890 de biserica unirii ridicată de Vasile Lucaciu, Biserica Cuvioasa Paraschiva din Cetățele, datând din anul 1794. Totodată, ca obiective turistice mai sunt și Zona Gutâi – Creasta Cocoșului (sit de importanță comunitară inclus în rețeaua europeană Natura 2000), dar și multe locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se află și se află ansamblul muzeal ”Vasile Lucaciu”, aflat chiar în localitatea de reședință a comunei Siseşti. Născut pe plaiurile nordului românesc, Vasile Lucaciu a funcţionat din 1877 ca profesor de limba română la Satu Mare, dar, intrând în conflict cu autorităţile, din cauza luptei pentru redeşteptarea naţională a românilor ardeleni, a demisionat din învăţământ şi s-a retras, în 1885, ca paroh la Siseşti. Acest sat avea să devină curând un adevărat centru de rezistenţă şi afirmare românească, datorită neobositei activităţi pe care a desfăşurat-o aici Vasile Lucaciu, ca tribun al românilor în lupta pentru emancipare politică, socială şi naţională pentru unirea Transilvaniei cu România. Personalitatea lui Vasile Lucaciu dăinuie în Șișești, fiind un veritabil simbol al unității administrativ-teritoriale și un simbol al turismului cultural care întregește pe cel religios, deja existent în Șișești. Trebuie să mai arătăm că atât Șișeștiul, cât și localitățile care întregesc comuna, sunt considerate păstrătoare ale tradițiilor strămoșești, probabil unul dintre cele mai cunoscute fiind Udătoriul de la Șurdești, care aduce împreună localnici și turiști, români și străini.
În urma hotărârii de Guvern, în județul există patru stațiuni turistice de interes național – Baia Mare, Borșa, Vișeu de Sus, Ocna Șugatag – și 12 stațiuni turistice de interes local – Sighetu Marmației, Moisei, Cavnic, Oncești, Șuior (Baia Sprie), Bârsana, Săpânța, Botiza, Tăuții Măgherăuș, Săliștea de Sus, Ieud, Șișești.
C.Ț.
Citește și