Complot împotriva României – Șase persoane reținute de DIICOT pentru trădare, unul dintre ei fiind maramureșean - 36 minute în urmă
Preoții din Protopopiatul Chioar, alături de părintele protopop Coza Ciprian, au inițiat o acțiune de donare de sânge - 60 minute în urmă
EU și EUL (foileton 1) - 1 oră în urmă
Îndrăgita artistă Rafila Bărbos își serbează ziua de naștere - 1 oră în urmă
Maratonul olimpiadelor școlare 2025: peste 20 de competiții județene între 6 și 16 martie - 4 ore în urmă
Polițistele Secției 5 Poliție Rurală Ocna Șugatag au adus zâmbetul în ochii unei fetițe și speranța în privirea a două bunici - 4 ore în urmă
Dar de suflet pentru mama – O primă ediție plină de emoție și creație la Târgu Lăpuș - 4 ore în urmă
La Catedrala Episcopală Baia Mare se organizează Expoziția de Icoane „Chipuri din veac, în veci”, ediția a IX-a - 4 ore în urmă
Slujire arhierească la Mănăstirea Rohia - 6 ore în urmă
Terenurile din jurul Băii Mari, la mare căutare: tot mai mulți orășeni se mută la sat - 7 ore în urmă
„Îi beteag de moarte și mănâncă cât poate” – cum a apărut acest proverb în Maramureș
Azi vorbim despre gastronomia maramureșeană, iar cu ajutorul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș aflăm și câteva rețete din bătrâni, dar delicioase cu siguranță.
„În orice împrejurare a vieții sale, țăranului maramureșean îi place să mănânce pe săturate. De aici și proverbul „îi beteag de moarte și mănâncă cât poate”. Foametea este considerată o mare nenorocire. Împotriva ei se roagă țăranul să fie ferit. Când ai masa plină, e dar de la Dumnezeu.
- Un paprikás delicios de la Dămăcușeni
„Fiecare tăia sâmbăta seara un pui sau o găină. Şi duminica dimineaţa se făcea un paprikás, care se cheamă, rojdás leves. Se pune boia multă, făină albă şi făină de mălai. Se mănâncă cu tocană de mălai” (De la Zoltán Németh).
- Popricaș ca la Lăpuș
„La noi n-o fo mnisărniță (măcelărie), mai avéi tu un pui. Făcém popricaș de pui. Să frigé și puném smântână, groștior. Zdrobdém aiu’ (usturoiul) c-am avut un păhar de-acela de zdrobdit de lemn. Și punem o lingură de unsoare colo și pă când să topté, puném aiu acela să să prăjască un miezuc. Api carnea demnicată și spălată o slobozăm acolo până ce scădé zămuca ceie din ié. Șî puném puiu tânăr, de-acela cu carne țapână. Și puném groștior șî cu întingală șî cu tocană” (de la Palaga Filip)” – informează Centrul Culturii Tradiționale Maramureș.
Foto – Felician Săteanu