CFR reia planurile de electrificare a căii ferate în nord-vestul României - 1 oră în urmă
CNAS lansează o nouă ediție a Ghidului asiguratului - 1 oră în urmă
Podul peste Tisa ar trebui să fie gata la finalul acestui an - 3 ore în urmă
„Îi beteag de moarte și mănâncă cât poate” – cum a apărut acest proverb în Maramureș - 3 ore în urmă
Au fost lansate temele celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului-Concurs Național de Satiră și Umor „Zâmbete în Prier” - 3 ore în urmă
Centrul Rivulus Pueris: Activităţile de club sunt în topul preferinţelor seniorilor băimăreni - 5 ore în urmă
“Istoria văzută prin ochii bunicilor”: Concurs de eseuri destinat elevilor de etnie ucraineană - 5 ore în urmă
În România: Bebelușul cu două mame - 6 ore în urmă
Atenție părinți: Provocare periculoasă pe TikTok care îndeamnă tinerii să ia doze mari de paracetamol - 6 ore în urmă
Serviciul Public Ambient Urban din Baia Mare organizează concurs pentru diverse funcții - 6 ore în urmă
„Îi beteag de moarte și mănâncă cât poate” – cum a apărut acest proverb în Maramureș
Azi vorbim despre gastronomia maramureșeană, iar cu ajutorul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș aflăm și câteva rețete din bătrâni, dar delicioase cu siguranță.
„În orice împrejurare a vieții sale, țăranului maramureșean îi place să mănânce pe săturate. De aici și proverbul „îi beteag de moarte și mănâncă cât poate”. Foametea este considerată o mare nenorocire. Împotriva ei se roagă țăranul să fie ferit. Când ai masa plină, e dar de la Dumnezeu.
- Un paprikás delicios de la Dămăcușeni
„Fiecare tăia sâmbăta seara un pui sau o găină. Şi duminica dimineaţa se făcea un paprikás, care se cheamă, rojdás leves. Se pune boia multă, făină albă şi făină de mălai. Se mănâncă cu tocană de mălai” (De la Zoltán Németh).
- Popricaș ca la Lăpuș
„La noi n-o fo mnisărniță (măcelărie), mai avéi tu un pui. Făcém popricaș de pui. Să frigé și puném smântână, groștior. Zdrobdém aiu’ (usturoiul) c-am avut un păhar de-acela de zdrobdit de lemn. Și punem o lingură de unsoare colo și pă când să topté, puném aiu acela să să prăjască un miezuc. Api carnea demnicată și spălată o slobozăm acolo până ce scădé zămuca ceie din ié. Șî puném puiu tânăr, de-acela cu carne țapână. Și puném groștior șî cu întingală șî cu tocană” (de la Palaga Filip)” – informează Centrul Culturii Tradiționale Maramureș.
Foto – Felician Săteanu