Băimăreanca Sara Nicole Sitar, campioană națională la tenis U14 - 8 minute în urmă
L-ați văzut? Un maramureșean e de negăsit de două săptămâni - 1 oră în urmă
Baia Mare introduce tarifarea sesiunilor de încărcare a autovehiculelor electrice în stațiile publice - 4 ore în urmă
Donație valoroasă: Muzeul de Mineralogie Baia Mare deține cel mai recent mineral descoperit la nivel mondial, pe teritoriul României, într-un eșantion provenind din zăcământul Săsar - 4 ore în urmă
În Baia Mare: Șoferii pot parca gratuit toată luna ianuarie - 5 ore în urmă
Peste 300 de persoane au participat la Verjelul din Dănești - 5 ore în urmă
Cursuri de practică, teoria culorilor și desen la Colonia Pictorilor Baia Mare - 5 ore în urmă
Masă rotundă cu tema „Cultura în publicistica eminesciană”, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - 6 ore în urmă
Toți copiii școlari din Pirita vor ieși la tradiționalul săniuș - 18 ore în urmă
În ciuda vremurilor moderne, cântecul, jocul și portul tradițional maramureșean sunt duse mai departe cu drag și respect - 18 ore în urmă
În ciuda vremurilor moderne, cântecul, jocul și portul tradițional maramureșean sunt duse mai departe cu drag și respect
Pe vremuri, de Bobotează sau de Sfântul Ioan, în satele maramureșene se organiza Verjel. Se aduna lume multă, acesta fiind un bun prilej de socializare, joc și voie bună.
Din fericire, încă sunt localități în care acest eveniment încă se ține. De exemplu, la Oncești și Nănești (comuna Bârsana), manifestările au avut loc în 6 ianuarie și au fost organizată de Primării și Consiliile locale. Au fost foarte reușite și au adunat mulți participanți.
La acestea a luat parte și tânărul etnolog Denis Năsui, inițiatorul proiectului „Cu Denis prin Maramureș”, care a surprins atmosfera din cele două locuri.
„În vremurile de altădată, fiecare sat din Maramureș își celebra obiceiurile cu mândrie, iar tradițiile precum Vergel, petrecerea de Bobotează sau Sf. Ioan, erau prilejul perfect pentru ca tinerii să se cunoască și să lege prietenii. Astăzi, deși lumea se schimbă, folclorul nostru rămâne un fenomen viu, o parte esențială a culturii populare românești.
Am avut bucuria să surprind în Oncești o astfel de întrunire, numită „Jocul Onceștenilor”, în care tradiția prinde viață prin tinerii comunității. De la cei mici până la cei mari, fiecare participant a purtat cu mândrie portul popular moroșenesc – sumanele, gubele și lecrecele, simboluri ale respectului pentru moșii și strămoșii noștri. De asemenea, și la Nănești am avut ocazia să vedem jocul.
Este emoționant să vezi cum aceste obiceiuri sunt duse mai departe cu drag și respect, dovedind că, în ciuda vremurilor moderne, Maramureșul rămâne un loc al tradițiilor autentice. Fiecare cântec, joc și zâmbet ne amintește că legătura cu trecutul nostru este mai puternică decât oricând.
Felicit autoritățile locale și toți cei implicați pentru organizarea acestor evenimente de suflet, care încurajează tinerele generații să ducă mai departe aceste comori ale identității noastre naționale”, informează Denis Năsui.
Momente surprinse în cadrul celor două evenimente puteți urmări dacă dați click mai jos.