152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Imaginea bunătății și solidarității: În județul Maramureș un tânăr cu dizabilități aduce fericire copiilor ucraineni, sosiți în Sighet, cu dulciuri și jucării!
Imaginea bunătății și solidarității: În județul Maramureș un tânăr cu dizabilități aduce fericire copiilor ucraineni, sosiți în Sighet, cu dulciuri și jucării!
Cu toate că povestea cu refugiații este în atenția tuturor acum de mai bine de o lună, încă avem cazuri în care rămânem uimiți efectiv de frumusețea lucrurilor care au loc la frontiera de nord.
Zilnic se petrec lucruri interesante și frumoase în Maramureș. Naturalețea cu care voluntarii sar în ajutorul refugiaților este impresionantă. Dar mai cu seamă pare și mai admirabil atunci când oameni care au propriile nevoi se implică pentru a ajuta așa cum pot pe cei care au alergat din calea armelor care le-au devastat țara de o lună. Chiar și voluntarii aflați zilnic din partea ONG-urilor rămân uimiți de forța solidarității oamenilor simpli.
Întâmplarea aceasta l-a uimit pe tânărul implicat în activitățile din PTF Sighetu Marmației, Marian Sitar, care este membru al Consiliului Național al Refugiaților din România (foto atașat acestui articol). „Un băiețel imobilizat în scaunul cu rotile a ținut neapărat să vină cu mama lui în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației ca să doneze o jucărie și dulciuri copiilor ucrainieni. Mă înclin în fața societății civile care s-a mobilizat exemplar și a oferit un răspuns prompt în fața celei mai mari crize umanitare din Europa de după cel de-al doilea război mondial. La începutul fiecărei zile ne întrebăm cât va mai dura? Câți copii trebuie să-și lase bunicii și tații acasă? Am întrebat un băiețel încotro se îndreaptă? Mi-a răspuns bucuros și mi-a spus că merge la mare în vacanță, dar nu la marea asta mică (râul Tisa) ci la una mai mare. În aceste momente ne concentram toată atenția și alocăm toate resursele pentru refugiații ucrainieni. Maramureșul are un număr destul de mare de ucrainieni stabiliți în Maramureș. Si aceștia au o mare nevoie de sprijinul nostru”, arată activistul Marian Sitar, care arată că în aceste zile, „cu toate că fluxul de oameni a scăzut față de primele zile, cazurile în care ne este solicitată intervenția s-au înmulțit”.
Marian Ionuț Sitar este cercetător și membru al Asociației Migranți în Maramureș. Marian lucrează la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, dar are sediul în Baia Mare, la 40 de kilometri de graniță și la aproximativ 230 de Lviv, capitala vestului Ucrainei, regiune care a fost lovită permanent de atacurile rusești. Într-un interviu publicat de emergency-live.com, cercetătorul arată că „există o mișcare a trupelor NATO care pentru moment ne face să ne simțim liniștiți”. Calmul, însă, nu diminuează consternarea. „Nu m-am gândit niciodată că se va întâmpla așa ceva în Europa”, spune Marian. „Am lucrat opt ani în centrul de primire a solicitanților de azil din Șomcuta Mare, un alt oraș din Maramureș, și am auzit atâtea povești de distrugere și moarte, dar mereu am crezut că totul este departe de noi. Acest sentiment de înstrăinare este împărtășit și de refugiații care locuiesc în raion, din țări precum Afganistan, Irak sau Siria”, mai arată Marian, care este și membru al Consiliului Național al Refugiaților din România. Acesta arată că rețeaua de sprijin pentru cei din Ucraina este informală și atestă legăturile strânse dintre această parte a României și țara vecină. „Mulți ucraineni au rude aici și sunt găzduiți de ei”, arată activistul maramureșean pentru sursa citată în acest articol din presa internațională.
C.Ț.
Foto – Sitar Marian