Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 5 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 6 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 8 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 8 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 8 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 8 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 11 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 11 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 12 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 12 ore în urmă
Imagini din satelit. Zăpada din Alpi dispare rapid, tendința este îngrijorătoare
Zăpada din Alpii europeni dispare rapid şi este înlocuită de vegetaţie, potrivit imaginilor surprinse din satelit, care arată influența schimbărilor climatice, arată digi24.ro.
Cercetători de la Universitatea din Lausanne şi Universitatea din Basel au folosit date satelitare pentru o analiză asupra schimbărilor asupra vegetației din Munţii Alpi. Cercetarea a apărut joi în revista Science.
Echipa de cercetători, condusă de profesoara Sabine Rumpf de la Universitatea din Basel, a folosit date satelitare pentru a demonstra că vegetaţia de deasupra lizierei s-a extins în aproape 80% din Alpi în ultimele patru decenii din cauza schimbărilor climatice. Acoperirea cu zăpadă se reduce de asemenea.
„Amploarea schimbării s-a dovedit a fi puternică în Alpi. Biodiversitatea unică a Alpilor se află astfel sub o presiune considerabilă”, a spus Rumpf. Echipa a analizat de asemenea amploarea stratului de zăpadă deasupra lizierei în regiunile situate la o altitudine de peste 1.700 de metri – excluzând gheţari şi păduri – şi a ajuns la concluzia că stratul de zăpadă a scăzut „semnificativ” în aproape 10% din regiune începând cu 1984, o tendinţă îngrijorătoare, după cum o descriu cercetătorii.
„Analize anterioare ale datelor satelitare nu au identificat o astfel de tendinţă”, a spus Antoine Guisan, din cadrul Universităţii Lausanne, citat de Agerpres. „Timp de mulţi ani, măsurătorile la sol au arătat o scădere în ceea ce priveşte adâncimea zăpezii la altitudini joase. Din cauza acestei scăderi, anumite regiuni au rămast în mare parte lipsite de zăpadă”, a spus Gregoire Mariethoz, cercetător la Universitatea din Lausanne, mai arată sursa citată în acest articol.