Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 16 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Împotriva inundațiilor: Lucrările de regularizare a unuia dintre „cele mai păcătoase” cursuri de apă din Maramureș sunt în grafic (FOTO)
Orașul Săliștea de Sus a fost grav afectat de inundații la finalul primăverii și începutul verii, ca urmare a ploilor torențiale. „Vinovat” a fost (și) pârâul Bâleasa, o adevărată pacoste pentru localnici și pe care în trecut, în anii 1993, 1998, 2001, 2008, 2010, 2012 (respectiv 2020), s-au înregistrat mai mereu viituri. Totuși, cu toate că a tot fost inclus pe lista de investiții de-a lungul timpului, nu s-au alocat niciodată fonduri, până în toamna acestui an.
În acest context, în luna octombrie au fost demarate ample lucrări de regularizare a pârâului Bâleasa, pe porţiunea care străbate intravilanul oraşului Săliştea de Sus. Acestea continuă și în decembrie, au arătat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).
“Lucrările pentru prevenirea inundațiilor, executate pe pârâul Bâleasa din județul Maramureș sunt în grafic. Trei echipe lucrează în ritm susținut, pe diferite tronsoane. Până la momentul actual au fost executate lucrări pe o lungime de 600 de metri. În aval de podul peste drumul județean, până la confluența cu râul Iza, lucrările au fost finalizate”, a explicat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al ABAST.
Valoarea totală a investiției este de 7.810.000 de lei, fonduri provenite de la bugetul de stat, cuprinzând amenajări ale albiei pe o lungime de 2,13 kilometri. Anul acesta a fost alocată suma de 1.800.000 de lei, care include pe lângă lucrările de C+M (construcții-montaj), servicii de supraveghere tehnică și alte taxe, au detaliat reprezentanții ABAST.
“Demersurile noastre sunt realizate în scopul protecției populației și a obiectivelor riverane în cazul producerii inundațiilor. Regularizările reprezintă o categorie de lucrări hidrotehnice care asigură stabilitatea albiei, pentru tranzitarea în condiții de siguranță a undelor de viitură”, a explicat Cristina Vădan.
C.Ț.