Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 8 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 9 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 13 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 14 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
În 27 decembrie 2022: Tradițiile și artiști cu colinda autentică au făcut sărbătoarea frumoasă, la Marmația, arhaicele obiceiuri aducând încântare!
În 27 decembrie 2022: Tradițiile și artiști cu colinda autentică au făcut sărbătoarea frumoasă, la Marmația, arhaicele obiceiuri aducând încântare!
Anual ziua de 27 decembrie este specială pentru maramureșeni, întrucât are loc Festivalul Marmația din al doilea municipiu al județului, cel mai longeviv eveniment de acest profil din țară.
Cea de-a 54-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă Marmația a debutat marți, 27 decembrie la ora 12:00 cu alaiul grupurilor de colindători, spre încântarea publicului sighetean, maramureșan, dar și a turiștilor sosiți în număr mare la Sighetu Marmației pentru a se bucura de un eveniment devenit simbol al tradițiilor românești din preajma sărbătorilor de iarnă.
Au adus momente frumoase, de neuitat, maramureșenilor grupurile colindătorilor din mai multe localități din județ, dar și din țară, și chiar din Ucraina. Acestea sunt: Clubul copiilor Sighetu Marmaţiei, colindătorilor din Bratca – Bihor, Verhovina – Ucraina, Onceşti – Maramureş, Suciu de Sus – Maramureș, Cepleniţa – Iaşi, Moisei – Maramureș, Valea Viilor – Sibiu, Groşii Țibleşului – Maramureș, Petrova- Maramureș, Săliştea de Sus- Maramureș, Vatra Moldoviţei – Suceava, Săpânţa – Maramureș, Târgu Jiu – Gorj, Ansamblul Folcloric „Flori de Maramureş”, Liceul Tehnologic Forestier Sighetu Marmaţiei, Tattoo de Maramureş.
Începând cu ora 16:00, publicul a avut parte de poveștile străvechi de folclor autentic pe care oaspeții noștri le-au pus în scenă. Invitatul special al festivalului a fost Aurel Tămaș (foto atașat). „S-a încheiat o zi plină de sunet și culoare, de tradiții autentice prezentate exemplar de frumoșii nostri oaspeți, de colinde, zâmbete sincere și vesele. Ne-am luat rămas bun cu promisiunea că anul ce vine ne va aduce din nou împreună, aici în inima Maramureșului istoric, pentru că Sighetul are misiunea de a găzdui și duce mai departe un Festival ce pune în valoare de 54 de ani identitatea poporului român. Sperăm că am reușit să aducem tuturor o rază de lumină și de speranță în aceste vremuri complicate. Vă mulțumesc tuturor și vă doresc Sărbători frumoase și un An Nou Fericit!”, arată primarul Vasile Moldovan. Festivalul de datini se încheie miercuri 28 decembrie cu Sesiunea de comunicări științifice pe tema datinilor și obiceiurilor de iarnă.
C.Ț.
Citește și